Cabriolete – roll-over test

Autor: Andrei Ştirbu 22 mai 2008 Știri auto

Cabrioletele au devenit din ce în ce mai accesibile şi nu mai sunt doar apanajul celor foarte bogaţi. Asta datorită maşinilor decapotabile de clasă mică, mai ieftine şi care, teoretic, oferă la fel de multă expunere şi fun ca maşinile "de fiţe" mult mai scumpe.

Totuşi, există un inconvenient, care ţine de siguranţa pasagerilor mai ales la răsturnarea vehiculului. Deoarece caroseria cabrio nu oferă protecţia suplimentară a unui acoperiş rigid, problemele ţinând de siguranţa pasagerilor, mai ales la răsturnare, sunt mai mari. ADAC a supus testelor de tip roll-over trei modele: Peugeot 207 CC, Citroen Pluriel şi Mini Cabrio.

Peugeot 207 CC - satisfacator"Micul leu" decapotabil a obţinut rezultatele cele mai bune: pasagerii din spate sunt bine protejaţi de cele două roll-bar, în timp ce, pentru locurile din faţă, rezultatul este doar satisfăcător – centurile de siguranţă nu susţin foarte bine corpul pasagerului în scaun, iar riscul lovirii la cap este mult mai mare, cu toate că montanţii faţă sunt puternic ranforsaţi.

Mini Cabrio - probleme în spateMini Cabrio oferă un spaţiu interior insuficient pentru persoanele mai înalte de 1,75 metri, roll-bar-urile din spate fiind insuficiente ca lungime – deci riscul lovirii la cap este destul de ridicat. Mini recuperează însă în ce priveşte centurile de siguranţă, care ţin ferm corpul în scaun în cazul răsturnării maşinii.

Citroen Pluriel - probleme la răsturnareCitroen Pluriel a obţinut cele mai slabe rezultate la răsturnare, verdictul final fiind nesatisfăcător. Cei mai expuşi sunt pasagerii locurilor din spate, arcele fixe din spate nefiind suficiente pentru protejarea capului. Deoarece nu există senzori pentru răsturnarea maşinii, centurile de siguranţă nu fac faţă greutăţii corpului, astfel că, atât în faţă, cât şi în spate, zona de supravieţuire este cotată drept nesatisfăcătoare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide