Catfish Speedster: un roadster bazat pe Mazda MX-5

Autor: Iulian Dnistran 11 oct. 2012 Știri auto

Catfish Speedster este o maşină sport creată de o nouă companie americană, care are ADN de Mazda MX-5. Decapotabila japoneză a fost aleasă ca temelie pentru că este simplă, uşoară şi ieftină, iar greutatea este distribuită în mod egal pe cele două punţi, ceea ce înseamnă că are o ţinută de drum impecabilă.

Pentru construcţia unui Catfish Speedster pot fi folosite doar modele din primele două generaţii ale decapotabilei Mazda MX-5. Astfel, costurile rămân mici deoarece exemplarele din primele generaţii sunt mai ieftine decât cele noi. De exemplu, primul prototip Catfish a folosit o Mazda MX-5 care a costat 800 de dolari americani.

Deşi oficialii companiei care va produce noul Catfish spun că maşina lor se bazează pe un MX-5, este vorba despre o cu totul altă situaţie decât în cazul replicilor sau a maşinilor de kit care înlocuiesc câteva panouri ale caroseriei şi gata.

În cazul Catfish, se renunţă la majoritatea pieselor originale Mazda sau, după cum spune un oficial al firmei, se renunţă la „ce e inutil”.

Astfel, capota, portbagajul, uşile, barele faţă şi spate, amortizoarele, arcurile, farurile şi majoritatea pieselor din interior au fost demontate. Mai mult, nici şasiul original nu a scăpat, pentru că a fost înlocuit cu unul nou, din oţel tubular.

Tot ce a mai rămas din Mazda MX-5 sunt ansamblurile suspensiilor din faţă şi din spate, rezervorul, motorul şi transmisia.

Maşina cântăreşte doar 680 de kilograme şi nu are uşă de intrare. Pentru a urca, şoferul trebuie să scoată volanul şi să se aşeze pe scaun, la fel ca într-o maşină de curse.

Chiar şi cu motoarele Mazda de 1,6 litri sau 1,8 litri, compania producătoare susţine că maşina este „foarte rapidă”. Dacă nu e suficient, inginerii au montat panoul ignifug care desparte compartimentul motor de interior în aşa fel încât să încapă şi un motor V8 sub capotă.

Catfish Speedster va fi prezentat la salonul SEMA care se va desfăşura la sfârşitul acestei luni în Las Vegas, Statele Unite ale Americii. Tot acolo vor fi anunţate şi preţurile maşinii.

Video cu prototipul Catfish la teste:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide