Ce acte trebuie să ai la tine când te duci să faci ITP?

Autor: David Andrei 12 mai 2021 Știri auto

A venit din nou acel moment în care trebuie să mergi iar cu mașina la ITP? Ce acte trebuie să ai la tine? Dacă îți lipsește vreunul, nicio stație RAR nu te poate primi.

GALERIE FOTO

Inspecția tehnică periodică (ITP) trebuie efectuată la intervale regulate, în funcție de vârsta mașinii. Mașinile noi vor efectua primul ITP la trei ani de la data primei înmatriculări. Posesorii de autoturisme cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani vor face vizita la o stație RAR o dată la 2 ani. Pentru autoturismele care au depășit vârsta de 12 ani, ITP-ul se efectuează anual.

ITP-ul se poate face doar la o stație autorizată de Registrul Auto Român.

Acte pe care trebuie să le ai la tine când mergi la ITP

Atunci când efectuezi inspecția tehnică periodică trebuie să prezinți un întreg dosar. Astfel, trebuie să ai la tine următoarele acte:

  • Certificatul de înmatriculare a vehiculului.
  • Cartea de identitate a proprietarului mașinii.
  • Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) valabilă la data inspecției.
  • Cartea de identitate a vehiculului (CIV).

Toate acestea trebuie prezentate în original. Absența oricăruia dintre aceste acte nu permite efectuarea ITP. Șoferii trebuie să știe și că, în cazul în care sunt constatate defecte majore, au la dispoziție un termen de 30 de zile pentru remedierea acestora. După rezolvarea defectelor, proprietarul mașinii trebuie să revină în service pentru o nouă inspecție.

Care este amenda pentru șoferii care circulă cu ITP-ul expirat?

Cei care circulă fără un ITP valabil riscă o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, polițistul rutier va reține certificatul de înmatriculare al mașinii și va confisca plăcuțele.

Astfel, proprietarul mașinii își va putea lua mașina de acolo doar apelând la o platformă. Dacă totuși decide să circule și așa, totalul amenzii poate ajunge la 5.800 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide