Ce păţeşti dacă dacă dai kliometrajul înapoi. Târguri de maşini pline de ţepe

Autor: Alexandru Banu 01 nov. 2017 Știri auto
Ce păţeşti dacă dacă dai kliometrajul înapoi. Târguri de maşini pline de ţepe

Cumpăratul maşinilor la mâna a doua a devenit sport periculos şi Doamne fereşte de sport sângeros. Ieri a circulat pe Facebook o întâmplare şi azi am informat şi noi lumea. Un client de maşină SH a vrut să cumpere de pe Autovit o Fiesta la mâna a doua care arăta aproape impecabil. Omul a fost atent la detalii şi după ce a săpat un pic în istoricul maşinii a aflat că fusese daună totală după un accident horror. Am vrut să aflăm ce li se întâmplă celor care încearcă să ne dea ţepe şi am vorbit cu prietenii noştri pricepuţi în Codul Penal. Treaba e aşa. Dacă demonstrezi printr-o expertiză autorizată că maşinii i s-a dat kilometrajul înapoi şi că vânzătorul nu fusese şi el mai înainte subiectul unei păcăleli, vânzătorul intră direct în atenţia poliţiei şi poate fi încadrat la înşelăciune, conform articolului 244, alineat 1 din Cod penal.

(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Bineînţeles că apoi urmează începerea urmării penale dacă sunt destule dovezi, apoi eventuala aplicare a pedepsei legale. Aici depinde şi de aprecierea faptelor de către judecător, de istoricul de nelegiuiri comise ale făptaşului şi aşa mai departe. Ideea e că dacă aveţi habar de un astfel de caz, puteţi sesiza poliţia şi aşa ar trebui să o faceţi.

Fiindcă! Acum se complică urât treaba. Maşina poate să fi fost lovită şi să-i fi fost alterată structura de rezistenţă şi alte piese. Nu aveţi cum să ştiţi dacă nu ajungeţi s-o cumpăraţi, însă dacă depistaţi că vânzătorul a dat înapoi kilometrajul, ar trebui să luaţi în calcul un istoric cu accidente. De ce e atât de nasoală treaba? Pentru că dacă un accident i-a afectat maşinii componentele, un nou accident ar putea să-i provoace grave daune fizice cumpărătorului păcălit. Dacă tranzacţia a fost încheiată şi se depistează, după un eventual accident mortal, că vânzătorul a tainuit deficienţe tehnice ale maşinii (vicii ascunse) care ar fi putut avea drept consecinţă producerea unui accident din care să rezulte moartea sau vătămarea corporală a vreunuia dintre pasageri, atunci vânzătorului i se poate deschide dosar penal pentru omor din culpa.

Autor Alexandru Banu

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide