Ce ţări cumpără cele mai multe maşini şi ce caută Wuling Hongguang lângă BMW?

Autor: Alexandru Banu 10 feb. 2017 Știri auto

Jato Dynamics este o companie care face studii de piaţă şi conform lor ajută producătorii li clienţii să înţeleagă dinamica cerererii şi pe cea a ofertei. Este un instrument economic extarordinar pentru companii şi clineţii fizici.

Ultimul studiu spune că în lume s-au vîndut 84.2 mil. de maşini noi (vehicole comerciale incluse), cu 5.6% mai mult decât în 2015.

Poza cu infograficul vă spune clar situaţia. Europa (+Africa de Sud), America de Nord, China, India, Oceania şi Asia de Sud-Est au crescut. China cel mai mult, cu 14%. Pe minus au ieşit America de Sud şi zona Japonia – Coreea.

La noi în Europa, UE a cumpărat/vândut cele mai multe maşini noi – 17.08 milioane (+7% Vs. 2015).  La fel de multe maşini s-au vândut doar în SUA (17.5 mil., cu 0.4% mai mult decât în 2015).

Cele mai multe maşini vândute au fost SUV – uri – 24.3 mil. de bucăţi (+20% Vs. 2015).

Cea mai mare scădere la nivel de ţară a avut-o Brazilia, -19% în raport cu 2015. La ei s-au vândut numai 2 mil. de maşini. În partea cealaltă, la creşteri uriaşe e Singapore, cu 48% creştere (100 de mii de maşini).

În România s-au vândut 140.000 maşini în 2016 (vehicole comerciale incluse).

Jato Dynamics a făcut şi clasamentul celor mai bine-vândute maşini în fiecare clasă. La maşini de oraş, Hyundai a stat cel mai bine, cu modelul i10.

În clasa B (subcompacte), nemţii au luat coroniţa cu Polo – model care i-a şi ajutat mult să fie pe locul 1 la producători mondiali în 2015.

În clasa compact, situaţia e aceeaşi, cu Toyota Corolla, model care până în 2015 se vînduse de 40 de mil. de ori şi are în continuare recordul de cea mai vândută maşină din istorie.

În clasa mare, tot japonezii de la Toyota sunt şefi, cu Camry, un model asemănător Avensis-ului.

BMW Seria 5 e best seller premium în 2016, iar Seria 7 îi urmează modelul în clasa lux (limuzine).

Pentru că  America e o variabilă enormă în acest top mondial, pick-up-urile au şi ele un clasament, în care Ford F este campion în 2016. Ca americanii, Chinezii influenţează şi ei vânzările mondiale prin cele 25.5 mil. de maşini vîndute. Uling Hongguang este cel mai bine-vândut MPV (Multi Purpose Vehicle). Ca maşină sport, Mustang e No. 1, iar la SUV-uri, japonezii sunt pe primul loc în 2016 cu Nissan X-Trail / Rogue (pentru SUA).

 

 

 

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide