Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance și vrei să te asiguri la altă companie

Autor: Cristian Agatie acum o lună Știri
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance și vrei să te asiguri la altă companie

În contextul falimentului iminent al City Insurance, experții și brokerii de asigurare recomandă denunțarea polițelor existente și încheierea unor asigurări noi la alt asigurator. Iată ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance și vrei să te asiguri la altă companie.

Intră în Galeria FOTO

Piața asigurărilor RCA se află în plin șoc după ce ASF a anunțat că City Insurance nu și-a îndeplinit obligațiile legale privind solvabilitatea și urmează să rămână fără autorizația de funcționare. City Insurance controlează 45% din polițele RCA din România, ceea ce înseamnă că peste 3 milioane de șoferi vor fi afectați de falimentul companiei.

Chiar dacă polițele emise de City Insurance rămân în continuare valabile, specialiștii recomandă denunțarea acestora și încheierea unor contracte de asigurare RCA la alte companii. Din două motive – ca alți șoferi pe care ai putea să îi lovești să nu rămână cu o foaie de hârtie fără valoare în urma accidentului, și ca tu să nu fii bun de plată în cazul în care produci un accident cu pagube mari.

Asta deoarece în momentul suspendării activității City Insurance, valoarea pagubelor plătite este limitată la 90.000 de euro pe poliță. Este o valoare ușor de depășit în cazul unui accident cu victime, în care, pe lângă cheltuielile de spitalizare, intervin și despăgubiri morale care pot ajunge la sute de mii de euro (au existat și despăgubiri de 1 milion de euro plătite pe polița RCA în România – tu câți bani îți permiți să riști?).

Ai poliță RCA emisă de City Insurance? Iată cum te asiguri la altă companie

Presupunând că te-ai decis deja să muți asigurarea RCA la altă companie, procedura este simplă, dar presupune urmarea unor pași. Este important să știi că, potrivit legii, asigurarea RCA este obligatorie pentru toate mașinile, indiferent dacă circulă sau nu. În caz contrar, înmatricularea se suspendă de drept. Prin urmare, înainte de a denunța contractul RCA la City Insurance va trebui să închei o asigurare nouă la o altă companie, pentru ca mașina să rămână în permanență asigurată.

După ce ai deja noua asigurare intrată în vigoare, trebuie să depui o cerere de reziliere a contractului de asigurare la vechiul asigurator – City Insurance în acest caz. Compania aflată cu un picior în groapă oferă chiar pe site-ul propriu posibilitatea de a descărca formularul de reziliere. Practic, prin cererea respectivă, asiguratul cere înapoi restul din prima de asigurare plătită, până la expirarea contractului. Dacă, să zicem, mai avea șase luni din asigurare, va primi banii pe acele șase luni. De regulă, cererea se depune însoțită de originalul poliței RCA și originalul chitanței/facturii pentru achitarea primei de asigurare.

Posibilitatea falimentului City Insurance este reală, în condițiile în care inclusiv premierul Florin Cîțu a anunțat două ordonanțe de urgență pentru limitarea efectelor unui astfel de faliment.Comentarii
Inchide