Cea mai scumpă maşină second hand? Nu, cea mai valoroasă maşină de epocă

Autor: Oraan Mărculescu 10 oct. 2011 Știri auto

Numele complet al vehiculului de faţă este De Dion Bouton Et Trapadoux Dos-A-Dos „La Marquise”, iar anul de fabricaţie este 1884. De altfel, specialiştii consideră acest adevărat artefact pe roţi drept cel mai vechi automobil în stare de funcţionare din lume.

De Dion Bouton et Trapadoux Dos-A-Dos - an fabricatie 1884

Nu este de mirare că suma de la care a pornit licitaţia RM Auctions a fost stabilită la 500.000 USD. De Dion Runabout este unul dintre cele 5 vehicule în stare de funcţionare despre care se ştie că mai există în lume – numărul exact nu este cunoscut, deoarece este vorba despre trofee foarte bine ascunse de ochii publicului.

De exemplu, vehiculul de faţă a fost deţinut de familia proprietarului John O’Quinn timp de 81 de ani, până la decizia de a-l vinde la o licitaţie (decizie dictată, cel mai probabil, de criza economică). Totuşi, pentru cumpărător, criza economică nu a fost un impediment ca să ajungă la o sumă de aproape 10 ori mai mare.

Cel mai vechi automobil in stare de functionare costa 4,6 milioane de dolari

Exact, De Dion Runabout a fost vândut în cadrul acestei licitaţii cu o sumă considerată record: 4,62 milioane de dolari! Poate părea cam mult pentru o maşină „second hand” cu o vechime de 127 de ani, având motor cu aburi, care înseamnă o viteză maximă de 61 km/h şi o autonomie maximă de 32 km cu un plin de… apă. Totuşi, valoarea maşinii este dată şi de participarea la prima competiţie auto din 1887.

De Dion Runabout – construit in 1884 si vandut acum pentru 4,6 milioane USD de pe tare.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide