Ciuperci care produc motorină

Autor: ProMotor 10 nov. 2008 Știri auto
Ciuperci care produc motorină

Ciuperca a fost găsită într-un tip de copaci din pădurea Patagoniană, acolo unde în mod natural ar fi capabilă să producă motorină. Denumită Gliocladium roseum, ciuperca este acum sub studiul intens al celor de la Universitatea Yale pentru a găsi o metodă de a o pune la lucru. Dar se pare că mai este mult până când vor ajunge la acel punct.

Ciuperca, botezata Gliocladium roseum, are proprietatea de a sintetiza, hranita fiind cu celuloza, diferite molecule formate din hidrogen si carbon care se gasesc in si in motorina, drept pentru care ar putea deveni cea mai buna sursa de bio-combustibil cunoscuta. Carburantul produs a fost numit “myco-diesel”, primul element de compunere al acestui cuvant insemnand „ciuperca”.

Gliocladium roseum se dezvolta in lemnul copacilor Ulmo din padurea tropicala din Patagonia. Multi microbi produc hidrocarburi, iar ciupercile care cresc in lemn pot produce o varietate de compusi potential explozibili. In padurea tropicala, g. roseum produce molecule complexe de hidrocarburi si alte molecule biologice, insa cand cercetatorii de la Universitatea Montana au crescut-o in laborator, s-a descoperit ca poate produce un amestec combustibil si mai asemanator motorinei.

Spre deosebire de modalitatea clasica de a produce combustibil ecologic, care implica procesarea materiilor prime pentru a putea fi transformate in compusi utili, g.roseum poate crea „myco-diesel” direct din celuloza, principala componenta a plantelor si hartiei. Ceea ce inseamna ca prin folosirea ciupercii proaspat descoperite se poate renunta la o etapa costisitoare a procesului de productie.

Profesorul Gary Strobel, de la Universitatea Statului Montana, a reamintit ca “teoria general acceptata este ca titeiul, folosit pentru producerea motorinei, este format din ramasite de plante si animale moarte care au fost expuse la temperaturi si presiuni inalte, timp de milioane de ani. `’Daca ciuperci ca aceasta (g. roseum – n.r.) produc myco-diesel peste tot in padurea tropicala, inseamna ca ar fi putut sa contribuie la formarea hidrocarburilor de origine fosila.”

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide