Clasament pe ţară, salariu minim şi litri carburant

Autor: Alexandru Banu 29 nov. 2017 Știri auto

Salariul minim brut a crescut la 1.900 de lei. Unii se vor bucura, alţii, mai cu cap, îşi vor da seama că degeaba creşte salariul brut cu 30% dacă oul şi untul au devenit produse de lux. Şi dacă energia, cum o fi ea, benzină, curent sau căldură, creşte din 6 în 6 luni cu câteva procente. La finalul poveştii ne dăm seama că salariul minim brut creşte, de fapt, la nivelul supravieţuirii. Ok, poate exagerăm, însă după aproape 3 decenii de speranţe, avem dreptul să arătăm cu degetul pentru că nu ne permitem cel mai ieftin Logan. Aşa zicem noi.

Ne-am jucat un pic cu raportul dintre salariile minime brute la nivel european şi costul litrului de carburant (benzină 95), în ţările care dau respectivele salarii minime. Am mers mai departe cu comparaţia şi am vrut să vedem şi câţi litri şi-ar lua Luxemburghezii la preţul de România şi câţi litri ne-am lua noi la cel mai mare preţ (1.67 eur / l în Olanda).

Sigur că am fi putut să mergem cu comparaţia şi mai departe, la câţi litri ne-am lua noi românii la preţul litrului românesc, dar cu salariul din Luxemburg. Nu e greu, vă spunem aici, 1870 de litri. Iar cu cel mai mic salariu, cel din Bulgaria (235 euro brut), ne-am lua 220 de litri la preţul litrului românesc.

La cel mai mic preţ, cel din Bulgaria, de 1.05 euro  / litru, cu un salariu minim actual de 413 euro ne-am lua 393 de litri, cu numai 8 litri în plus faţă de cât ne luăm acum – 386.

Ultimul versus îl putem face chiar cu “vechiul” salariu minim. Din 1450 de lei brut, românul îşi ia azi 295 de litri, cu aproape 100 de litri mai puţin decât îşi va lua de la 1 ianuarie. Să nu uităm însă că preţurile cu celelalte cheltuieli au crescut foarte mult şi că vorbim de salariu brut, care se supune unor taxe pe drumul banilor “în mână”.

”Practic, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creştere de 31,03% faţă de anul 2017 şi este influenţată de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%. În această sumă nu sunt incluse sporuri şi alte adaosuri”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Autor Alexandru Banu

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide