Cum să achiziţionezi o maşină second-hand în siguranţă

Autor: Andrei Nan 12 dec. 2012 Știri auto
Cum să achiziţionezi o maşină second-hand în siguranţă

La achiziţionarea unei maşini second-hand de la o persoană fizică necunoscută, noul cumpărător se expune anumitor riscuri. O maşină second hand cumpărată de la un vânzător neautorizat poate avea cosmetizări care pot ascunde eventuale defecţiuni sau chiar un istoric incert din punct de vedere al operaţiunilor în service.

Pentru a achiziţiona în siguranţă o maşină second-hand este recomandată o  verificare realizată obligatoriu înaintea tranzacţiei la un dealer autorizat. Verificarea indică exact starea actuală a maşinii cât şi eventualele reparaţii ce urmează a fi efectuate. Aceasta trebuie realizată de către un dealer autorizat, iar acest serviciu este oferit de către toate reţelele mari.

Verificarea la dealerul autorizat înainte de a cumpăra automobilul second-hand este o garanţie că viitorul utilizator nu achiziţionează o maşină care îi poate pune viaţa în pericol dacă are, spre exemplu, defecte la sistemul de frânare sau la direcţie. În plus, în cazul unor maşini cumpărate de la vânzători neautorizaţi kilometrajul poate fi modificat, în unele cazuri pot fi diferenţe şi de peste 100.000 km faţă de kilometrajul real.

O verificare temeinică în urma căreia sunt identificate probleme tehnice îl poate determina pe cumpărător să economisească, oferind o sumă mai mică în situaţia în care încă mai doreşte să achiziţioneze maşina.

Iată ce teste se pot face pentru o achiziţie care să nu ridice probleme ulterioare:

  • se urcă maşina pe elevator pentru a vedea dacă sunt scurgeri de fluide (ulei, lichid de frână, ulei de cutie de viteze)
  • se verifică starea componentelor mecanice şi daca sunt lovituri pe sub podeaua maşinii
  • la anumite service-uri cu o ofertă bogată de servicii se verifică vopseaua cu un aparat care măsoară grosimea stratului de vopsea pe întreaga suprafaţă a caroseriei, astfel că se depistează locurile în care vopseaua este aplicată într-un strat mai gros, semn că maşina a fost revopsită
  • se fac verificări la computerul de bord al maşinii pentru a se evalua numărul real de kilometri (o mare problemă la un număr însemnat de maşini) şi pentru a se realiza un istoric al erorilor înregistrate (cum ar fi diverşi martori de bord care au prezentat erori)
  • se poate verifica istoricul maşinii în toate service-urile mărcii respective din toată România şi în unele cazuri chiar în toată Uniunea Europeană.

„Costul verificărilor este între 50 de lei şi câteva sute de lei. Cu toate acestea, luând în calcul ponderea acestei sume din preţul de vânzare (preţul mediu pe piaţa este de 3.580 de euro) şi ponderând importanţa pentru siguranţa în trafic, aceste teste nu sunt doar o opţiune, ci ar trebui să devină o necesitate pentru absolut fiecare nou cumpărător.” a declarat Mihai Cune, Business Manager Autovit.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide