Cum se fabrica pe vremuri Trabantul. BONUS: teste la limită – VIDEO

Autor: Marius Vişan acum 3 ani Știri

 


Trabant, o maşină foarte populară pe meleagurile nostre în perioada comunistă, a fost produs în Republica Democrată Germană în perioada 1957 – 1991. Prin anii 1950, după naţionalizarea fabricii de automobile Auto-Union din Saxonia, guvernul comunist din RDG a hotărât fabricarea de automobile. Scopul era crearea de noi locuri de muncă, reducerea numărului mare al celor care se refugiau în Germania de Vest şi de a concura cu VW-ul fabricat în RFG care se bucura de un mare succes pe piaţa internaţională.

GALERIE FOTO

Fabrica „VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau” s-a închis pe data de 31 aprilie 1991. În Zwickau au fost produse în total 3.051.385 de automobile Trabant.

Conform unui recensământ efectiat în 2001, la acea dată mai erau în Germania înscrise în circulaţie 33.726 automobile. În perioada de fabricaţie autoturismele erau exportate în fostele ţări comuniste, cele mai multe trabanturi fiind exportate în Cehoslovacia, Polonia şi Ungaria. În ţinuturile unde se vorbea germana autoturismul era numit Trabi (Trabbi). În prezent el a devenit un obiect de colecţie pentru amatorii de automobile istorice.

La noi în ţară cel mai popular model a fost Trabant 601, variantele sedan şi break, dar pe alte pieţe a mai existat şi un model mai special numit Kübelwagen. Această variantă a fost lansată în 1966 şi era un jeep de culoare verde, fără uşi, care cel mai probabil a fost produs pentru armată. 

Datele tehnice ale modelului Trabant 601 cuprindeau un motor 0,6 l de 23 de CP, greutate de 559 de kg, consum de carburant  3,5l/100 km combinat şi un număr de 2 cilindri în linie.

În clipul video alăturat puteţi vedea toate etapele de fabricaţie ale acestei simatice maşini. De la partea de asamblare a carosieriei, la construirea aripilor, testarea pe şosele şi chiar lansarea oficială. 

 

 Comentarii
Inchide