Fiecare dintre ele are remediul lui la timpul lui

Autor: Alexandru Banu 27 oct. 2017 Știri auto
Fiecare dintre ele are remediul lui la timpul lui

Caii putere sunt un argument indiscutabil pentru care alegem o anumită maşină sau – mai bine-zis – un anumit model. Din acest motiv alegem Loganul cu 125 de cai şi nu pe cel cu 90. Pentru că sunt 35 de cai în plus care contează când depăşeşti cu aerul condiţionat pornit. Vrem să simţim că avem rezervă de putere, că dacă o călcăm mai aprig nu se mişcă precum melcul. Caii putere=dorinţă+bărbăţie+satisfacţie. În orice ordine am pune operanzii şi rezultatul.

Se ştie că după un regim de exploatare în funcţie de anii de uzură şi de modul în care conduci, motoarele nu mai scot aceeaşi putere. E frustrant. Unde pleacă ei, Doamne, şi de ce atât timp cât constructorul îi garantează, ei dispar? Păi e simplu. Caii putere sunt generaţi de nişte componente cu un grad de uzură şi de oboseală. Şi asta din cauza unei întreţineri neconforme.

Cei de la Engineering Explained au făcut o listă cu zece lucruri care scad puterea motorului în timp şi cu soluţii pentru menţinerea ei la aproape 100%.

Începem cu filtrul de aer. În timp, filtrele de aer captează impurităţi, reziduuri care forţează motorul să tragă cantitatea necesară de aer amestecului din camera de ardere.

Cablul de acceleraţie e al doilea motiv pentru care pierzi putere. În timp, se slăbeşte şi trebuie strâns din nou ca să deschidă complet clapeta de acceleraţie pentru debitul corect de benzină.

Catalizatorul şi toba de eşapament sunt următoarele pe lista noastră de 10 lucruri care reduc puterea motorului în timp. În ambele se pot sedimenta resturi şi rugină în timpul schimbării de temperatură (se formează condens) şi astfel motorul nu mai evacuează corect gazele din urma arderii. Astfel rezultă funcţionarea lui ineficientă.

Injectoarele sunt vase de sânge pentru motor. Fără ele, motorul nu ar mai primi benzină. Din cauza benzinei de calitate proastă se pot depune înăuntru particule care împiedică un debit corect în cilindru.

Tot pe axa “benzinei” avem pompa de benzină. În timp, pompa poate pierde randamentul şi asta o puteţi sesiza, spre exemplu, într-o rampă când simţiţi că maşina nu trage sus în ture.

Mai greu de înlocuit sunt inelele pistoanelor pentru că trebuie să daţi motorul jos. Inelele se strică din cauza frecării de cilindru când culisează pistonul. Puteţi să preveniţi asta printr-o mentenanţă corectă cu ulei care să lubrifieze corect componentele pistonului.

Supapele de admisie prind şi ele mizerie înăuntru, mai ales cele care nu au injecţie astfel încât benzina să le cureţe pe timpul de admisie. Dacă se adună mizerie pe ele şi în jurul lor, nu se mai retrag până la capăt în chiulasă, iar în timpul compresiei se pierde presiune pe lângă ele. Atunci apar şi cunoscutele rateuri.

Bujiile sunt penultimele pe lista noastră. Aici nu mai încape discuţie, trebuie schimbate la revizii pentru că nu mai produc scânteie la fiecare aprindere şi astfel pierdeţi putere prin aşa-zisa funcţionare “în 3 pistoane”.

În sfârşit, oscilaţia pistoanelor apare atunci când sunt depuneri pe pistoane sau pe pereţii cilindrilor. Pistoanele nu mai fac cu reu sau nu mai fac urcarea sau coborârea completă şi întârzie scânteia. Astfel apar din nou pierderi de putere.

Aveţi grijă de maşină ca să aibă şi ea grijă de voi.

 

Autor Alexandru Banu

Sursă: Engineering Explained

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide