Ford – noi procese de producţie

Autor: Dan Vache 21 iul. 2009 Știri auto
Ford – noi procese de producţie

Noul material este evaluat în cadrul unui proiect cu durata de trei ani, care a debutat în luna mai 2009. Proiectul a fost fondat în cadrul programului tehnologic de inovare, desfăşurat în regiunea Germaniei North Rhine- Westphalia. Procesarea lemnului lichid este derivată din procedura de producţie a cauciucului. Compusul din lemn şi plastic previne absorbţia de apa şi, în concluzie, creşte durabilitatea materialului. Faptul că în acest proces poate fi utilizat lemnul netratat sau chiar resturi de lemn, transformă aplicaţia într-una benefică mediului.

Un alt avantaj: noua tehnologie de procesare îmbunătăţeşte fixarea fibrelor de lemn şi izolează mirosurile neplăcute. Aşadar, materialul poate fi folosit şi la interiorul vehiculelor. O altă suprafaţă unde lemnul lichid ar putea fi utilizat o reprezintă compartimentul motorului, la componente precum suportul bateriei. Analizele anterioare au demonstrat că lemnul lichid este reciclat extrem de eficient, deoarece materialul poate fi reprocesat de până la cinci ori. Aşadar, balanţa totală a emisiilor de dioxid de carbon este aproape nulă.

Până la acest moment, lemnul lichid a fost utilizat la terase de înaltă calitate ale locuinţelor şi în construcţia panourilor care nu necesită mulaj. Acest fapt este foarte important deoarece vâscozitatea materialului nu permite utilizarea mulajelor. Cu o mare proporţie de lemn în componenţă (între 60 şi 80 de procente), vâscozitatea determină nepotrivirea dintre procesul de fabricaţie şi injecţia după mulaj – singurul proces economic pentru producţia în masă a componentelor din plastic. Aceasta este una dintre problemele cele mai importante cu care se confruntă evoluţia proiectului.

Utilizarea resurselor reciclabile are un rol major în strategia Ford pentru mediu. Obiectivul este acela de a spori continuu proporţia materialelor neprelucrate în dezvoltarea noilor modele. La momentul de faţă, aproximativ 290 componente sunt derivate ale unor resurse reciclabile, precum bumbac, lemn, in, cânepă, fibră de iută şi cauciuc natural.

Printre partenerii acestui proiect se numără Universitatea din Paderborn, producători de materiale şi utilaje şi organizaţii aparţinând industriei de ambalaje. Statul german North Rhine-Westphalia implică fonduri de aproximativ 400.000 euro pentru dezvoltarea acestui proces de cercetare, o parte semnificativă a bugetului total implicat, de peste 1 milion de euro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide