Glasul blindat al roţilor de teroare (galerie foto)

Autor: Alexandru Banu 11 nov. 2017 Știri auto

 


Dacă aţi avut ocazia vreodată să treceţi prin gara Sinaia (locul în care a fost asasinat I. G. Duca, preşedinte al Consiliului de Miniştri, în 29.12.1933) sigur aţi văzut expusă maşina cu roţi de tren, care stă exact lângă peronul pe unde circulă trenurile. Este vorba de un autovehicul blindat marca Skoda VOS, fabricat în 1948, cara a aparţinut Anei Pauker. 

Acest model a fost conceput exclusiv pentru transportul demnitarilor, doar că cel cu care se plimba Ana Pauker era adaptat pentru a circula pe şine (drezină), era blindat cu placi de plumb şi cântarea aproximativ cinci tone.

Până să ajungă la Sinaia, drezina-limuzină a stat la Feteşti până în 2007, de unde a fost trasportată la Mogoşoaia pentru reabilitare. 

Se presupune că parbrizul a fost spart în 1949, la Roşiori-de-Vede, în timpul unui atentat împotriva liderului comunist. Se pare că maşina blindată a rezistat atacului cu un pistol-mitralieră, Ana Pauker scăpând nevătămată din acest incident. Dupa asta, drezina nu a mai fost folosită niciodată.

Skoda VOS este o maşina de lux produsă în Cehoslovacia între 1949 şi 1952. Maşina era preferata liderilor politici şi militari de rang superior din Cehoslovacia. Ea nu a fost niciodată vândută publicului larg.

GALERIE FOTO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide