IBM ne promite bateria litiu-ion care să ofere autonomie de 800 km

Autor: Oraan Mărculescu 20 apr. 2012 Știri auto

Proiectul ambiţios al celor de la IBM este cunoscut sub denumirea „Battery 500” şi se bazează pe un principiu despre care s-a mai vorbit: bateria litiu-aer. Cu alte cuvinte, în loc de utilizarea unor metale grele şi scumpe pentru reacţiile care să producă energie electrică, se poate folosi chiar oxigenul din atmosferă.

Când maşina se află în mişcare, aerul este absorbit prin sisteme speciale de admisie, iar oxigenul din aer trece printr-un filtru de carbon, intrând apoi în reacţie cu ionii de litiu şi producând astfel curent electric. Reacţia nu presupune şi „consumarea” oxigenului, aşa că acesta este eliberat înapoi în atmosferă.

Solutia bateriei Litiu-Aer presupune o eficienta crescuta cu 80% fata de bateriile actuale

Marele avantaj al acestei idei ţine de reducerea drastică a masei bateriei şi a gabaritului acesteia (cu până la 87% faţă de bateriile litiu-ion actuale), ceea ce poate duce la creşterea autonomiei unei maşini electrice familiale – specialiştii IBM ne promit o autonomie de circa 500 mile (aproximativ 800 km), ceea ce este de natură să dărâme principala temere a clienţilor: „range anxiety” (teama de autonomia prea scăzută).

Din păcate, intrarea în producţia de serie a acestei tehnologii este încă foarte departe – specialiştii IBM, împreună cu partenerii Asahi Kasei şi Central Glass, speră să ofere aşa ceva pe piaţă doar după anul 2020. Iată mai jos explicaţiile privind ideea care să la baza bateriilor litiu-aer:

IBM Battery 500 – bateria litiu-aer de pe tare.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide