Japonezii au găsit problema pe care nu am înţeles-o până acum

Autor: Alexandru Banu 02 oct. 2017 Știri auto

Ok, să spunem din start că nu e un titlu de cancan. Şi mai puţin unul porno. Chiar îl simţi în palmă şi pe spate. Aşa că o luăm cu începutul ca să ajungem mai departe. De alcool se spune de cel puţin un secol că e periculos spre letal la volan. Aici suntem de acord că nu există scuză. În primul rând, nu e o treabă accidentală. Nu te urci la volan băut din greşeală. Ştii că ai comis-o şi refuzi să iei un taxi. Oricare ar fi scuza ta, nu este una reală. Iar atât timp cât nu eşti singur pe drum, nu ne duce pe noi pe ultimul drum. Este cea mai inconştiento-voluntară crimă premeditată. După capul nostru. A doua ar fi drogurile. La fel de vinovate pentru vina ta. Vrei să bagi un cui, nu ne bate şi nouă în coşciug. Dacă vrei să-ţi pui capăt, e strict treaba ta, nu ne face părtaşi.

Somnul vine undeva pe locul 3. Este recunoscut ca duşmanul pervers al şoferului. Ştii moţăiala aia care avertizează. De multe ori, tot ai impresia că poţi să mai smulgi 1 km, apoi să tragi pe dreapta. E o luptă secundă cu secundă cu aţipirile alea care se întâmplă fracţiuni. Din păcate, câteodată e prea târziu pentru concluzii şi totul se termină cu “dacă”. Măcar aici, în litera folclorului, putem s-o considerăm o treabă accidentală, perversă. E greu să faci diferenţa între momentul în care trebuie neapărat să tragi pe dreapta şi momentele în care mai poţi să mergi. Logic, dacă eşti responsabil, cum simţi că vin moş Ene pe la gene, tragi imediat pe dreapta şi faci rost de o cafea.

Acum, Nissan vine cu alt duşman oribil de pervers, pe care, aşa cum am pus în titlu, nu-l simţi. Ştii că nu e ceva ok, simţi că ai gura uscată, transpiri pe spate şi în palme, dar zici că e ok. Da, nu e infarctul, Doamne fereşte, e deshidratarea, cea pe care avem impresia că o păcălim cu “îmi iau o apă din benzinărie”. Japonezii au luat un studiu din 2015 în care concluzia e că şoferii deshidrataţi sunt predispuşi la de două ori mai multe greşeli în trafic, echivalentul celor cu 0.08% alcool în sânge. Alte simptome sunt ameţeala, oboseală şi durerea de cap.

Astfel, Nissan vine cu un ajutor. Pe volanul şi pe scaunele-faţă ale maşinilor Nissan vor fi instalate nişte pelicule senzitive care vor capta gradul de transpiraţie al palmelor şi de pe spate. Şoferii deshidrataţi vor fi atenţionaţi de către maşină că e cazul să facă o pauză de apă. Demonstraţia a fost făcută pe un Nissan Juke.

Dr. Harj Chaggar, consultant medical al diviziei Nismo spune că “în timp ce sportivii ştiu ce înseamnă deshidratarea şi efectele ei, cei care nu fac sport sau care nu sunt sportive de profesie, nu înţeleg impactul deshidratării”. 

Autor Alexandru Banu

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide