Măsuri împotriva creşterii preţului carburanţilor – guvernul francez scade taxele

Autor: Oraan Mărculescu 24 aug. 2012 Știri auto
Măsuri împotriva creşterii preţului carburanţilor – guvernul francez scade taxele

Printre promisiunile noului regim al preşedintelui Francois Hollande s-a numărat şi ţinerea sub control a preţurilor la carburanţi, criticată vehement de opoziţie, dar şi de presă.

Iată că, înainte cu o săptămână înaintea unei întâlniri importante între ministrul economiei şi asociaţia petroliştilor fracenzi, prim-ministrul Jean-Marc Ayrault anunţă prima măsură împotriva creşterii preţurilor la carburanţi: scăderea taxelor la combustibili.

Ce-i drept, ministrul spune că e vorba de o măsură provizorie, iar scăderea taxelor nu va fi aşa de mare – practic, în 3 luni de zile această măsură ar putea duce la scăderea preţului la pompă cu 4 eurocenţi. Cam puţin, dacă ne gândim că, de la începutul anului, preţurile la benzină şi motorină au crescut, în medie, cu 13 eurocenţi.

Dacă pe de o parte petroliştii salută această măsură, asociaţiile de consumatori arată că nu taxarea guvernului este principala cauză pentru creşterea preţurilor la carburanţi, ci pur şi simplu lăcomia petroliştilor.

De exemplu, între 2009 şi 2012, preţul benzinei înainte de aplicarea taxelor a crescut cu 117%, iar al motorinei cu 87,8%, deci e clar că vorbim de o influenţă directă a petroliştilor, care şi-au văzut astfel profiturile umflate fără probleme.

Pe de altă parte, măsura noului guvern dă apă la moară opoziţiei, care arată că, dacă anul trecut s-au obţinut 33 de miliarde de euro la bugetul statului prin taxarea carburanţilor, în acest an suma ar fi mult mai mică, iar guvernul nu şi-ar mai putea atinge ţinta de 3% deficit din PIB.

Rămâne de văzut dacă decizia guvernului francez va avea rezultate în favoarea consumatorilor. Voi ce credeţi:

AR TREBUI SĂ IA ŞI ROMÂNIA EXEMPLUL FRANŢEI CU REDUCEREA TAXELOR LA CARBURANŢI?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide