Mică, electrică şi pliabilă: faceţi cunoştinţă cu Hiriko

Autor: Tudor Rus 17 aug. 2012 Știri auto

Hiriko, sau în traducere „maşină de oraş”, este rezultatul unui proiect dezvoltat de MIT, celebrul institut tehnologic din Massachusetts. Partea de cercetare a proiectului are loc în Spania, pe meleaguri basce, unde minusculul vehicul este testat şi îmbunătăţit de cercetători în încercarea de a oferi o soluţie pentru numărul tot mai mic de locuri de parcare.

Ce este de fapt Hiriko? Conform creatorilor, maşinuţa de oraş se vrea a fi un vehicul electric pentru două persoane, cu capacitate de pliere, conceput special pentru aşezările urbane mari şi aglomerate. Ce este deosebit la acest tip de vehicul? În primul rând, Hiriko este dotată cu motoare electrice modulare încorporate în roţi, iar tot în roţi au fost integrate sistemele de suspensie, frânare şi direcţie.

Mai mult, având jumătate din dimensiunile unui autoturism Toyota Prius, Hiriko se poate strecura prin cele mai strâmte spaţii pentru a-şi face loc prin traficul greu. Mai mult, în forma pliată, Hiriko are doar jumătate din dimensiunile unui Smart, facilitând foarte mult parcarea şi „depozitarea” maşinii când aceasta nu se deplasează. Şi că tot suntem la capitolul deplasare, autonomia de 120 km a lui Hiriko este asigurată de un o baterie reîncărcabilă Li-Ion.

Maşinuţa urmează să fie pusă în vânzare anul viitor, fanii eco putând beneficia de aceasta pentru un preţ situat în jurul a 13.000 euro.

PUTEŢI VEDEA CUM SE DESCURCĂ HIRIKO ÎN CONDIŢII REALE ACCESÂND VIDEOCLIPUL DE MAI JOS

Clip HIRIKO from HIRIKO Driving Mobility on Vimeo.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide