Nesemnalizarea: principala cauză a accidentelor din SUA

Autor: Laurenţiu Florescu 03 mai 2012 Știri auto
Nesemnalizarea: principala cauză a accidentelor din SUA

„Society of Automotive Engineers” a publicat în această săptămână un studiu efectuat în SUA, care arată un lucru alarmant. Până acum principala cauză a accidentelor din Statele Unite era neatenţia, dar cercetătorii au „încoronat” un nou lider, şi asta nu e un motiv de bucurie. Chiar dacă acest studiu este făcut în altă ţară, chiar pe alt continent, cu toţii ştim prea bine că şi România are această problemă.

În SUA , peste 750 de miliarde de manevre de depăşire sau de întoarcere sunt efectuate fără a semnaliza în doar un an. Din această cifră uluitor de mare rezultă peste două milioane de accidente pe an. Pentru a sublinia această problemă ţin să precizez că fosta cauză principală a accidentelor din Statele Unite, neatenţia, producea „doar” 950.000 de accidente pe an. Chiar dacă în România numărul maşinilor este mult mai mic, să spunem că la noi sunt doar 100.000 de accidente cauzate de nesemnalizare într-un an. Dacă în oraş putem scăpa cu un far spart sau o uşă îndoită, vreau să va gândiţi ce se poate întămpla pe autostradă la o viteză de peste 100km/h.

Cercetătorii americani propun o soluţie la această problemă foarte gravă: sistemul de avertizare Smart Turn Signals. Acesta primeşte informaţii de la aceiaşi senzori folsiţi şi de sistemul Stability Control, cu care sunt dotate din ce în ce mai multe maşini la ora actuală. Smart Turn Signals funcţionează asemănător cu sistemul de avertizare al centurii de siguranţă. Acesta emite un sunet specific atunci când senzorii detectează schimbarea benzii de mers sau o manevră de întoarcere fară ca şoferul să semnalizeze acest lucru. Atunci când conducătorul auto procedează corect şi semnalizează manevra pe care o va efectua, sistemul nu intervine. Un alt sistem ce poate ajuta este BMW Lane Departure Warning (vezi cum funcţionează), sistem oferit şi de alţi produători, dar cu alte denumiri. Acesta produce o vibraţie în volan atunci când şoferul paraseşte banda sa de circulaţie fără a semnaliza acest lucru şi în plus, avertizează conducătorul auto atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers şi exista pericolul de a lovi o maşină din lateral sau care vine cu viteză mai mare din spate.

Chiar dacă aceste sisteme sunt foarte bine puse la punct ele au doar rolul de avertizare şi nu ne înlocuiesc la volan, aşa că sfatul nostru este să fiţi foarte atenţi la volan protejându-vă astfel şi pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide