Oraşul din România în care căruţa este regina şoselelor

Autor: Marius Vișan 30 nov. 2017 Știri auto
Oraşul din România în care căruţa este regina şoselelor

„Atelaj-Land”. Aşa ar putea fi numit judeţul Botoşani. Aici, numărul căruţelor este mai mare decât cel al autoturismelor: 44.000 de atelaje la 42.000 de maşini, scrie romaniatv.net.

Flămânzi… Aşezare simbol pentru varianta populară a istoriei noastre, astăzi cu statut de „oraş”, Flămânzi-ul este şi capitala neoficială a căruţei. La 12.500 de locuitori sunt luate în evidenţă peste 1.000 de atelaje şi doar 750 autoturisme. Poate că ar fi rămas o curiozitate dacă aşezarea nu s-ar fi aflat pe un drum european. Dar cum drumul european E58, trece exact prin mijlocul localităţii, o simbioză ciudată are loc aici între regulile europene şi căruţaşi. Rezultatul este o zonă geografică în care semnele de circulaţie devin simple bucăţi de tablă, atenţia rămânând unica şansă de a scăpa nevătămat.

Scoşi în afara legii de către codul rutier european, toleraţi în virtutea unei nostalgii locale, fără niciun fel de carnet – deci nici cu puncte pe care le pot pierde – căruţaşii creează aici o cvasilibertate rutieră. Amestecarea unor argumente ca sărăcia şi necesitatea justifică abolirea normelor.

Dibu Cozmiţă este supranumit „Stăpânul Potcoavelor”. În ograda lui Cozmiţă, toată ziua se aude ciocanul cum loveşte nicovala. Foalele se odihnesc doar noaptea. Mâna dreaptă a meşterului este chiar soţia sa. Ea mânuieşte ustensilele cu dibăcie. Necesitatea reglează mersul lucrurilor. Aşa se face că, fără nicio reglementare, căruţaşii îşi încalţă bidivii cu anumite potcoave vara şi cu altele iarna. „Potcoavele pentru vară sunt cu hacurile groase, iar pentru iarnă sunt ascuţite, ca să prindă-n gheaţă”, explică Dibu Cozmiţă.

„Nu-i niciun secret. În primul rând, trebuie să ştii meserie, cum să o faci, cum să o baţi, ca să ţie, să nu cadă. Dacă o faci să cadă la o săptămână, nu mai vine omul la tine”, spune potcovarul. Deşi şi-a ţinut şi îşi ţine toată familia dintro activitate străveche, stăpânul potcoavelor din Flămânzi şi-a trimis copiii la şcoli şi se mândreşte că toţi sunt la casele lor, cu facultăţi terminate care le-au permis accesul la meserii dintre cele mai onorabile.

Sursă: romaniatv.net

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide