Poveste de dragoste din Alep, Siria

Autor: Alexandru Banu 15 mart. 2017 Știri auto
Poveste de dragoste din Alep, Siria

Am găsit pe Jalopnik o poveste trecută prin redacţiile Ruptly, AFP, Buzzfeed  şi prin feed-ul de Twitter. O poveste care a unit toată presa ca să povestească scenariul real de dragoste dintre om şi maşinile lui minunate de colecţie. Mohammed Mohiedin Anis a plecat din Alep când a început teroarea. Anul acesta s-a întors şi şi-a găsit colecţia de 30 de maşini făcută praf. Anis are 70 de ani şi şi-a dorit mereu să expună maşinile într-un muzeu. Sunt toate din anii 40, 50 şi chiar dinainte de începerea războiului actual, la puţin timp după Primăvara Arabă.

Când s-a întors, colecţionarul sirian a mai găsit acasă doar 13 maşini. Şapte dintre ele i-au fost confiscate de către poliţie, iar 10 au dispărut fără urmă – probabil distruse în bombardamente – a declarat pentru Buzzfeed fotograful Joseph Eid care l-a pozat pe Anis într-un documentar viral (poza cu patefonul e una dintre ele). Pasiunea lui Anis pentru maşini a început o dată cu Pontiac-ul pe care îl conducea tatăl lui în 1950. Încă i-a rămas acea maşină pentru că a ascuns-o bine în garaj.

Maşina lui de suflet este însă un Cadillac decapotabil din 1947, cumpărat la licitaţie în 2004 şi distrus la război în 2016. Chiar dacă Anis a scos scaunele şi volanele din maşini, rebelii au fost primii care au încercat să monteze o mitralieră antiaeriană pe un Chevrolet din colecţie. Anis ţine atât de mult la maşinile care i-au mai rămas şi suferă atât de rău după cele răpuse în război încât a zis că “atunci când o maşina de-a mea e lovită, parcă aş fi fost eu sau rudele mele lovite. Ca şi cum ar fi copiii mei. Imediat le verific dacă sunt bine”.

Sirianul nu vinde nimic! Le va restaura pe cele care mai sunt în stare de funcţionare şi le va lăsa moştenire celor 8 copii din cele două căsnicii – 2 maşini pentru fiecare copil şi câte una pentru fiecare fată. Conform AFP, Anis a fost traducător din italiană în arabă pentru Fiat, apoi şi-a deschis o fabrică de cosmetice. În încheierea documentarului video, el spune că nicio colecţie de maşini nu e o colecţie adevărată dacă nu ai un Cadillac în garaj.

VIDEO NETRADUS

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide