Preţul petrolului continuă să crească

Preţul petrolului continuă să crească

Autor: Andrei Nan acum 13 ani Știri

Cererea de benzină este în creştere în SUA, principalul consumator mondial, în pofida preţurilor record, de peste trei dolari pe galon (3,785 litri).

Petrolul Brent, de referinţă pe piaţa britanică, considerat mai reprezentativ, la momentul actual, pentru evoluţia pieţei globale a ţiţeiului, a fost cotat la 69,4 dolari pe baril, la 14:25 GMT, în creştere cu 1,43 dolari faţă de valoarea de la închiderea şedinţei bursiere precedente. În timpul tranzacţiilor de joi, preţul a atins maximul de 69,42 dolari pe baril, valoarea mai mică cu 17 cenţi decât recordul ultimului an, atins la jumătatea lunii aprilie.

Cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa americană a urcat cu 86 de cenţi, la 63,41 dolari pe baril. Oprirea producţiei unor rafinării din SUA au menţinut îngrijorarea analiştilor privind posibilitatea ca livrările de benzină să fie insuficiente în timpul verii, în pofida creşterii importurilor. Stocurile de benzină din SUA au avansat săptămâna trecută cu 1,7 milioane de barili, în condiţiile majorării importurilor cu 1,5 milioane de barili pe zi.

Pe de altă parte, ţările consumatoare au solicitat Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) să majoreze producţia, dar oficialii cartelului, care livrează circa o treime din necesarul mondial de petrol, apreciază că nivelul actual este suficient.

"OPEC este foarte relaxat în privinţa situaţiei actuale a pieţei. În lipsa unei creşteri a producţiei, estimăm că piaţa se ve supraîncălzi în a doua jumătate a anului", apreciază analiştii Barclays Capital.

Organizaţia a decis, în decembrie 2006, să reducă producţia petrolieră cu 500.000 de barili zilnic, începând cu 1 februarie, după o scădere de 1,2 milioane de barili zilnic, operată în noiembrie.Comentarii
Inchide