Privatizarea Automobile Craiova

Privatizarea Automobile Craiova

Autor: Alexandru Banu acum 13 ani Știri

Comisia Europeană (CE) va da aviz favorabil, în următoarele câteva săptămâni, preluării Automobile Craiova de către Ford, a declarat la Salonul de la Bologna Ingvar Sviggum, vicepreşedintele Ford însărcinat cu vânzările pe zona Europa.

Purtătorul de cuvânt, Tom Malcolm, subliniază suportul Ford pentru Guvernul Român în cadrul anchetei conduse de Comisia Europeană. Constructorul american speră ca prin preluarea unităţii de producţie din România să îşi consolideze poziţia pe piaţa estică cu ajutorul unui automobil sub-compact.

Investigaţia autorităţilor de la Bruxelles a fost iniţiată, pe baza informaţiilor de presă, pentru a verifica dacă anularea datoriilor de la Automobile Craiova şi impunerea unor condiţii de privatizare preferenţiale s-au desfăşurat sub forma unui ajutor de stat. Decizia de deschidere a investigaţiei a fost transmisă autorităţilor române la 10 octombrie.

Intervenţia celor de la Bruxelles a cam dat peste cap planurile Ford referitoare la preluarea uzinei de la Craiova. Finalizarea negocierilor între statul roman şi constructorul american ar fi trebuit să aibă loc la 30 ianuarie 2008. John Fleming, directorul general Ford Europe, a afirmat, în urmă cu trei luni, că la Craiova se va construi un autoturism nou până la sfârşitul lui 2008. Ancheta celor de la Bruxelles, nu numai că va întârzia începerea producţiei, dar poate îndepărta un mare producător din România, în cazul unui verdict nefavorabil.

Ford a preluat acţiunile deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Automobile Craiova – reprezentând 72,4% din capital – pentru 57 milioane de euro, producătorul american angajându-se la investiţii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii şi la suplimentarea numărului de angajaţiComentarii
Inchide