Revoltă la Nissan. Angajații dați afară au ars cauciucuri în fața uzinei

Autor: ProMotor 29 mai 2020 Știri auto

Nissan a decis să închidă uzina din Barcelona, o măsură care a provocat o revoltă în rândul angajaților rămași fără serviciu. Numărul acestora ajunge la 2.800.

GALERIE FOTO

Aproximativ 2.800 de persoane vor fi date afară, potrivit Reuters. Nissan recurge la închiderea uzinei aflate în zona industrială din Barcelona. Aceasta este doar o etapă în planul de restructurare la nivel global demarat de constructorul nipon. CEO-ul companiei, Makato Uchida, a decis reducerea capacității globale de producție cu aproximativ 20%. Astfel, Nissan va produce anual 5,4 milioane de vehicule.

Autoritățile spaniole au făcut eforturi pentru a menține în funcțiune centrul de producție și îi acuză pe japonezi de lipsă de loialitate și sfidare.

Raul Blanco, secretar de stat pentru industrie în Guvernul Spaniei, a anunța că închiderea uzinei este echivalentă cu pierderi însemnate, estimate la aproximativ un miliard de euro, sumă care va trebui direcționată către rezolvarea problemelor de ordin contractual.

Aproximativ 10% din Produsul intern brut al Spaniei este asigurat de industria auto. Blanco susține că investiții în valoare de 300 de milioane de euro ar putea salva, cel puțin pe termen scurt, uzina.

Angajații au protestat în fața uzinei Nissan

Angajații care sunt în pragul concedierii au protestat în fața uzinei. Aceștia au blocat temporar circulația în zonă și au incendiat anvelope.

Odată cu închiderea centrului de producție din Catalunia, singura uzină Nissan pe teritoriul Europei rămâne cea din Marea Britanie.

Cei aproape 3.000 de angajați de la uzina din Spania nu sunt singurii care sunt vizați de planul de reducere a costurilor. La nivel global, aproximativ 23.000 de persoane vor rămâne fără job-uri.

Probleme majore și la Renault, partenerul de alianță al Nissan

Și Renault a demarat cursa de reducere a costurilor cu 2 miliarde de euro. Această măsură vizează închiderea unor uzine și implicit, concedierea a aproximativ 5.000 de angajați. Totul depinde însă de măsurile pe care guvernul francez le va lua pentru salvarea companiei.

Renault speră să primescă un împrumut în valoare de cinci miliarde de euro de la stat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:



Comentarii
Inchide