Românul care a luat 1 milion de dolari de la Dacia după 25 de ani de procese.

Autor: ProMotor acum 6 ani Știri auto

Inventatorul eleronului de la Dacia a fost despăgubit, după ce a luptat în instanţă timp de 25 de ani. Inginerul piteştean Sandu Ion Romică a câştigat procesul privind drepturile de autor asupra eleronului de la Daciei 1310. În urma deciziei magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, bărbatul a primit despăgubiri în valoare de 1 milion de dolari.

Lupta pentru drepturile de autor a  început în  anul 1991,  în acel moment inginerul a cerând să fie despăgubit cu 120 de miliarde de lei vechi. În 1998, magistraţii Tribunalului Timiş au dat o sentinţă favorabilă, dar procesul s-a mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 2004, Guvernul a dat însă o ordonanţă prin care a stabilit că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului răspunde pentru pretenţiile financiare împotriva societăţilor privatizate, cum a fost şi cazul Automobile Dacia care a fost privazitată în 1999.

Apoi, inginerul piteştean a cerut despăgubiri de 31 de milioane de euro, însă Guvernul a reuşit să blocheze procedura de executare silită şi a obţinut rejudecarea litigiului, conform unei publicaţii de ştiri din România. 

 
Comentarii
Inchide