Șoc pentru bucureșteni: Tarife astronomice de parcare valabile de la 1 martie

Autor: George Cristea 05 mart. 2021 Știri auto

Municipalitatea a făcut un cadou nedorit de mărțișor, care a produs un adevărat șoc pentru bucureșteni. Bucureștenii au fost întâmpinați cu tarife astronomice de parcare de la 1 martie.

Intră în Galeria FOTO

Data de 1 martie nu a fost doar startul simbolic al primăverii, ci și data de la care au intrat în vigoare noile tarife de parcare din București, anunțate de Compania Municipală Parking București. Numeroși bucureșteni s-au înfuriat când au văzut noile indicatoare de pe stradă pe care erau menționate noile tarife. În funcție de zona orașului, acestea pot fi astronomice, iar în zona zero un abonament anual de parcare ajunge la aproape 2.000 de euro.

Spre scuza actualei administrații a orașului, tarifele de parcare au fost votate în Consiliul General al Municipiului București încă din 2019, când primăria Capitalei era condusă de Gabriela Firea. Atunci, edilii au votat HCGMB 517/17.09.2019, care delimitează zonele Bucureștiului și stabilește tarifele de parcare în vigoare pentru aceste zone. Hotărârea nu a fost însă aplicată pe parcursul anului 2020, din cauza pandemiei, dar a intrat în vigoare anul acesta, de la 1 martie.

Conform site-ului Companiei Municipale Parking București, zona 0 (zero) este delimitată de arterele Piața C. A. Rosetti, Tudor Arghezi, Dr. Dimitrie Gerota, Jean Louis Calderon, C. A. Rosetti, bd. Nicolae Bălcescu, Ion Câmpineanu, Calea Victoriei, Splaiul Independenței, Halelor, Piața Unirii, bd. Unirii, bd. Mircea Vodă, Matei Basarab, Hristo Botev.  Zona 1 este ceva mai largă și se întinde până în perimetrul descris de Piața Francofoniei, Calea 13 Septembrie, bd. Gării de Nord, bd. Ion Mihalache, Cale Floreasca, Calea Dudești, Piața Libertății, bd. Regina Maria. Zona 2 se întinde de la limitele zonei 1 până la limita administrativă a Capitalei.

Tarife astronomice de parcare valabile de la 1 martie

De la 1 ianuarie, parcarea unei în zona centrală a Bucureștiului va scoate mult mai mulți bani din buzunarele șoferilor. Toate parcările publice de pe teritoriul Capitalei (nu vorbim de cele de reședință) sunt administrate de Compania Municipală Parking București, iar tarifele anunțate sunt la nivel de capitală europeană. Mai exact, acestea au crescut și de 10 ori față de tarifele practicate anterior în parcările bucureștene.

Astfel, o oră de parcare în zona zero costă astăzi 10 lei, în zona 1, 5 lei, iar în zona 2, 2,50 lei. Tarifele aferente zonelor 0 și 1 se aplică doar pentru primele două ore de utilizare. După expirarea acestui interval, staționarea va fi suprataxată cu DUBLUL tarifului pe oră, pentru fiecare oră de depășire.

Noile tarife de parcare lovesc cel mai puternic în locuitorii din zonele centrale ale orașului. Abonamentele de parcare anunțate sunt în măsură să îi sperie pe șoferi, ajungând la valori de neînchipuit – aproape 2.000 de euro pe an. Astfel, locuitorii zonei zero vor putea rezerva un loc de parcare în parcările publice plătind un abonament de 900 de lei pe lună, 4.860 de lei pe semestru sau 8.640 de lei pe an. Este vorba de un loc de parcare rezervat nominal, practic propriul tău spațiu personal pe asfaltul din buricul Bucureștiului.

Unde se plătesc tarifele de parcare în București

În cazul în care nu dorești un loc de parcare rezervat, ci te mulțumești cu ce găsești în momentul parcării, tariful este de 200 de lei pe lună, 1.100 de lei pe semestru sau 2.000 de lei pe an. Toate aceste tarife sunt valabile pentru riverani, cei care locuiesc în imediata vecinătate a spațiilor de parcare publice. Pentru cei care nu au această calitate, tarifele sunt ceva mai mari – 1.050 de lei pe lună, 5.250 de lei pe semestru sau 9.450 de lei pe an.

Tarifele de parcare, inclusiv abonamentele, se pot plăti folosind aplicațiile de mobil Parking București și Amparcat, sau prin SMS la numărul 7458. Instrucțiunile de achitare a taxei de parcare ar trebui să fie în toate parcările publice din București (vezi galeria foto).

Și primăriile de sector au anunțat creșterea tarifelor de parcare din parcările de reședință. Dacă propunerile vor fi implementate, viața de șofer în București va deveni dintr-o dată mult mai complicată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide