Studiu șocant: Cei mai mulți șoferi nu cunosc componentele mașinii și nici martorii de bord

Autor: Cristian Agatie 21 iul. 2021 Știri auto

Un studiu cu rezultat șocant arată că cei mai mulți șoferi nu cunosc componentele mașinii și nici martorii de bord. Cunoștințele mecanice de bază sunt esențiale pentru a reduce costurile reparațiilor.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit unui studiu desfășurat în Marea Britanie de Money.co.uk, aproape 60% dintre șoferii intervievați nu pot recunoaște nici măcar o componentă de sub capota mașinii. Pe cât de șocant pare, procentul bărbaților care habar nu au să deosebească bateria de filtrul de aer ajunge la 56%. Nu este o diferență foarte mare față de femei, care au astfel de probleme într-un procentaj de 62%.

Pe cât de banal pare, să știi care este bateria prezintă anumite avantaje, mai ales când mașina nu pornește. Ei bine, 17% dintre cei chestionați (18% din femei și 16% din bărbați) nu au știut să indice materia sub capota mașinii. Carcasa filtrului de aer este o enigmă pentru 15% din șoferi, în timp ce joja de ulei nu a fost atinsă vreodată de 14%.

Dacă vi se par că acestea sunt noțiuni prea tehnice pentru cei mai mulți, mai trebuie să vă spunem că 12% dintre șoferii chestionați nu știu unde se pune lichidul de parbriz, în timp ce 12% nu știu care este lichidul de răcire. Ne imaginăm câteva situații interesante care pot apărea în urma acestei confuzii.

Cei mai mulți șoferi nu cunosc componentele mașinii. Martorii de bord sunt o nebuloasă

Studiul mai arată care este nivelul cunoștințelor tehnice în funcție de vârsta participanților – bateria este o nebuloasă în special pentru șoferii foarte tineri, spre exemplu. În schimb, în cazul filtrului de aer, lichidului de parbriz și fluidul de răcire, procentul ignoranților este extrem de ridicat (peste o treime) în rândul celor aflați la vârsta a doua (45-54 de ani).

Nu doar componentele mașinii sunt o nebuloasă pentru șoferii britanici, ci și martorii de bord care semnalizează potențiale defecțiuni sau chiar funcționarea normală a unor componente. Peste 50% dintre cei intervievați nu au putut identifica martori de bord banali. Printre cele mai mari necunoscute se găsesc martorii care indică necesitatea de a apăsa pedala de frână la pornire, funcționarea bujiilor incandescente sau avertizorul bateriei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide