Suedezii au stat la cutie şi acum ies deasupra tuturor

Autor: Alexandru Banu 11 dec. 2017 Știri auto
Suedezii au stat la cutie şi acum ies deasupra tuturor

Pentru ce-i ştim noi pe suedezi? Petru golul aiurea pe care l-a luat Prunea în 1994, pentru Volvo care e numărul 1 în siguranţă (sau aşa e percepută marca asta), pentru Saab care nu mai e şi pentru fetele care au chef de orice la orice oră din zi şi din noapte. Vorbim de un popor din lumea bună a civilizaţiei nordice, superioare. Iar acolo au apărut primele semne europene de ecologie de când ne-am dat seama că suntem prea mulţi şi că avem prea puţine resurse. Danezii, norvegienii, suedezii, finalndezii, islandezii şi care or mai fi pe acolo sunt recunoscuţi pentru încurajarea transformării cât mai rapide a parcului auto cu CO2 într-unul cu emisii zero.

Era însă un pic aiurea toată susţinerea asta fără să ai şi tu o soluţie electrică all inclusive. Ai infrastructură (puncte de încărcare şi autostrăzi cu staţii de hidrogen), dar nu ai o maşină de care să fii mândru că ai creat-o.

Aşa a apărut United, un start-up suedez care a clocit maşinuţa asta electrică. Prima oară când am văzut-o, am zis că Apple şi-a revenit la planurile de producţie pentru maşinuţa electrică şi autonomă. Nu e aşa. Apple o să rămână un furnizor de soluţii electrice la liber pentru cine plăteşte mai mult în piaţa asta verde.

United Suedia a obţinut 1,2 mil. de euro din crowdfunding (sponsorizări publice individuale) ca să poată produce această maşinuţă. În plus, compania a încheiat un parteneriat cu E.ON în baza căruia cumpărătorii vor încărca maşina gratuit 5 ani de zile. Deci te va costa pur şi simplu 0 lei ca să circuli cu ea. Plus eventuale reparaţii minore. Deja sunt 1.000 de precomenzi pentru maşină.

Maşina electrică United are 400 de kg pentru că e din carbon, iar putera motorului este de 20 de cai.

Preţul lui United este aproximativ 18.000 de euro cu o autonomie de 300 de km. Site-ul Autoblog.it scrie că este apropiată atât ca preţ, cât şi ca specificaţii, de ZD2, microcar-ul electric fabricat în China.

Alte detalii despre performanţele maşinuţei sau despre dotările ei sunt aşteptate. Producţia va începe o dată cu anul 2018.

Autor Alexandru Banu

 

 

 

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide