Test drive BMW Seria 4 Coupe – Despre avioane

Autor: Elena Luchian 21 oct. 2020 Test in premiera

Controversat. Scandalos. Sfidător. Le-a auzit deja pe toate. Este BMW Seria 4. Este mașina care dă restart în domeniul designului auto. Și tocmai l-am testat în România. Am “zburat” cu el pe circuit și am zburat (fără ghilimele!) cu un avion deasupra circuitului. Nu are sens, așa-i?

GALERIE FOTO

Merg cu noul BMW Seria 5 facelift să mă dau cu noul BMW Seria 4 pe circuit. Lucrurile se leagă, nimic anormal. Dar în capătul liniei drepte de la Motorpark, stau două avioane Cessna. “Probabil sunt expuse acolo”, mă gândesc. Zece minute mai târziu sunt pe un loc din spate în timp ce pilotul Radu David, care este și instructor certificat BMW Driving Experience, povestește, cu un calm ieșit din comun, despre cât de sigure sunt astfel de avioane, iar eu mă țin de ce apuc. Și unde sunt mânerele de viraj când ai nevoie de ele?

Test drive BMW Seria 4 Coupe - Adrian Cobzașu (12)
Foto: Adrian Cobzașu

Avionul plutește lin deasupra circuitului pe care trei Seria 4 își fac deja de cap. Experiența, unică în cadrul unui eveniment auto din România, este, de fapt, un omagiu adus logo-ului BMW, care este reprezentarea stilizată a unei elice de avion (vezi GALERIA FOTO). Brusc, totul capătă sens.

Revenind cu picioarele pe pământ, înapoi pe linia boxelor, cele trei Seria 4 stau în șir indian. Față-n față, în lumina zilei și nu pe platoul de filmare pe care îl întâlnisem cu două săptămâni înainte, 4-ul bavarez arată de parcă a luat o supradoză de steroizi.

BMW Seria 4 Coupe a auzit deja toate glumele pe seama grilei sale

Când a apărut noul BMW Seria 7, în 2019, Mat Watson de la CarWow a tras un gard în fața limuzinei glumind: “Așa va arăta grila modelelor BMW peste trei ani. Este doar unu dintre cei doi rinichi.” Habar n-avea ce urma să se întâmple.

BMW Seria 4 este aici ca să respingă trendul păpușilor rusești adoptat de rivali. Nu, modelele nu seamănă între ele, din orice unghi le-ai privi. Nici chiar de la 300 de picioare altitudine, de la bordul unui Cessna, de unde văd cele trei Seria 4 urmând un Seria 3 pe circuit.

Iar Seria 4, în loc să semene cu Seria 3, seamănă doar cu acel concept prezentat cu un an în urmă, la Frankfurt. Da, chiar are grila despre care toți am crezut că e doar un test și că nu va ajunge niciodată la versiunea de serie. Ei bine, „bunicul” 328 ar fi mândru.

BMW Seria 4 Coupe test drive - Dragoș Savu (17)
Foto: Dragoș Savu

GALERIE FOTO 

„Prea mult botox?”, „De ce ai gura atât de mare, bunico?”, “Bugs Bunny”. Orice glumă ai vrea să faci pe seama grilei, Seria 4 chiar le-a auzit deja pe toate. Probabil că șeful diviziei de design de la BMW, Domagoj Dukec, are deja o colecție de astfel de poante.

E mai lung (+128 de milimetri) și e mai lat (+27 de milimetri), și stă mai aproape de sol decât orice Seria 4 de până acum. Și centrul de greutate s-a mutat mai jos. Din profil seamănă cu Seria 8 Coupe. Iar spatele, pentru că toată lumea a uitat de el când a văzut fața… Spatele este desenat hotărât, cu linii drepte, fără curbe inutile, care să-i îndulcească aspectul. Stopurile LED integrale îl fac să pară și mai lat decât este și arată de parcă ar fi pregătit să cuprindă asfaltul într-o îmbrățișare.

De la 300 de picioare altitudine, cu patru roți pe sol, la volanul noului BMW Seria 4 Coupe

Urc la volan. Ah, ce bine e cu patru roți pe sol. Primesc automat centura și mă aud spunând cu voce tare “Mulțumesc!” Cabina respiră aerul familiar și convențional al lui Seria 3. Dar ai dotări superioare încă de la echiparea de bază, care justifică prețul mai mare. Conduc un 430i cu motor BMW TwinPower Turbo de 2.0 litri cu sistem micro-hibrid (toate motorizările l-au primit), care dezvoltă 258 de cai putere și 400 Nm, resurse expediate către puntea spate de transmisia automată cu opt rapoarte. Versiunea condusă de mine pornește de la 49.981 de euro.

Pe listă se regăsesc scaunele sport și volanul nou, îmbrăcat în piele, dar și parbrizul cu izolare fonică suplimentară. Instrumentarul de bord ocupă acum o suprafață mai generoasă. Apăs butonul de pornire, care a migrat în consola centrală, și pornesc pe traseul de exerciții. Patrul meu acceptă docil comenzile, fără să-mi reproșeze stângăciile, fără să le întoarcă împotriva mea. Se strecoară fin printre conurile așezate pe circuit, chiar și când am impresia că nu am șanse să trec printre ele decât călare pe un scuter.

Test drive BMW Seria 4 Coupe - Adrian Cobzașu (10)
Foto: Adrian Cobzașu

GALERIE FOTO 

Trec în modul Sport și Seria 4, încălțat cu anvelope Michelin Pilot Sport 4, șerpuiește pe virajele strânse de la Motorpark, iar în linie dreaptă, acolo de unde decolaserăm și aterizaserăm mai devreme, mașina dă impresia că vrea să se ia la întrecere cu avioanele. Îi e sete de viraje coupe-ului meu și îi e foame de linii drepte. Se lipește de asfaltul umed, pare să-l soarbă, să-l devoreze, în timp ce deasupra, plutesc micile Cessna. Fotografiile de la eveniment, realizate de Adrian Cobzașu și Dragoș Savu, redau exact senzațiile de pe circuit.

În turul de răcire, îl las pe 4 să se… odihnească. Când intru pe linia dreaptă, ultimii metri ai aventurii, revin în Comfort, ridic piciorul de pe accelerație, iar sistemul starter-generator oprește motorul cu ardere internă. Am senzația că mașina plutește exact ca avioanele de deasupra.

Verdict

Controversat. Scandalos. Sfidător. Intimidant. Orice epitet agresiv vrei să-i arunci, știe să-l prindă și să-l transforme în calitate. “Avionul” BMW Seria 4, păstrând proporțiile unui motor de 2.0 litri, cum a fost cazul lui 430i, condus de mine la Motorpark, are alura unui animal de pradă înfometat. Dar este bine dresat și docil, cu resurse tipice modelelor brand-ului, indiferent de inima care bate sub capotă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide