Tot ce nu ai ştiut despre calul putere. Cine l-a adus pe lume, ce înseamnă şi cum se calculează

Autor: Alexandru Banu 21 sept. 2017 Știri auto
Tot ce nu ai ştiut despre calul putere. Cine l-a adus pe lume, ce înseamnă şi cum se calculează

Până în 1800, secolul Revoluţiei Industriale, calul era principala resursă fizică şi nonextraterestră pentru tracţiune. Poate înainte să fi fost implicate alte civilizaţii la construirea piramidelor.  

 

Cu cât era mai grea sarcina de cărat, cu atât aveai nevoie de mai mulţi cai. Astfel, calul a devenit o referinţă pentru cei care au dezvoltat primele motoare cu aburi. Şi chiar nu vă aburim. Pentru a le vinde oamenilor aceste motoare cu aburi, trebuia să găseşti o asociere pe înţelesul tuturor între puterea unui vehicul alimentat cu motor cu aburi şi calul de tracţiune.

 

James Watt a fost cel care a inventat unitatea “cal putere”. A pornit de la constanta că un cal ridică 150 de kg pe o distanţă de 30 de metri, în 60 de secunde.  După alte calculi evoluate a ajuns la 1 cal putere = 746 watti. Adică un cal trebuie să ridice 75 de kg (greutatea unui om) / 1 metru distanţă / 1 secundă ca timp. Dacă translatăm în universul maşinilor, asta înseamnă că un Logan cu 70 de cai are capacitate să tragă 70 de oameni / 1 metru distanţă într-o secundă. Exact aşa e.

 

La maşini, caii putere (horse power) sau BHP (brake horse power – cantitatea pe care o produce motorul fără pierderi “pe traseu”) produc mai multă viteză sau mai multă forţă – coordonate care influenţează direct deplasarea maşinii într-o unitate de timp dată, cu o anumită forţă.

 

Totul depinde de 3 măsuri: putere, cuplu şi turaţii / minut. În funcţie de utilitatea autovehiculelor folosite (ex: agricultură sau F1), maşinile dezvoltă putere sau cuplu mai mare. De exemplu, o maşină de F1 nu are cuplu fantastic pentru că suprafaţa de rulare e perfectă şi astfel accelerează rapid şi prinde viteză. Un tractor, spre contraexemplu, are vreo 500 de cai, dar un cuplu mult mai mare decât al unei maşini de F1,  pentru tracţiune. În acest caz, viteza este infinit mai mica decât a unei maşini de Formula 1, iar unitatea de timp în care accelerarează, nu contează. Iată cum înţelegem ceea ce înseamnă calul putere şi de ce numărul cailor putere e direct proproţional cu performanţele maşinilor.  

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide