Toyota Prius şi Honda Insight la Euro NCAP

Autor: Oraan Mărculescu 26 aug. 2009 Știri auto

Ambele maşini se pot mândri cu 5 stele Euro NCAP, aşa încât diferenţele rămân doar la nivel de detaliu.

În domeniul securităţii ocupanţilor adulţi, Honda Insight are un extrem de mic avantaj: 90% faţă de 88% la Toyota Prius. În cazul lui Honda Insight, doar în partea inferioară a picioarelor calificativul pentru siguranţă a fost "adecvat", restul corpului fiind bine protejat. Insight s-a comportat ceva mai bine decât Prius în cazul impactului din spate, însă la nivelul toracelui, în cazul impactului din lateral, ambele modele primesc calificativul "suficient".

În ce priveşte securitatea copiilor, Prius are un avantaj faţă de Insight: 82% faţă de 74%. Faţă de Prius, Honda nu a acordat o atenţie atât de mare vizibilităţii situaţiei airbagului pentru pasager (dacă e activat sau dezactivat), în cazul în care pe scaunul din faţă este montat un scaun pentru copi, în sens invers direcţiei de mers. Valorile înregistrate de diferitele manechine au fost bune, reflectând un foarte bun nivel de securitate pentru copii în cazul ambelor modele.

La capitolul siguranţa pietonilor, dintre cele două maşini japoneze se remarcă Honda Insight, cu 76% faţă de 68% la Prius. Comparativ cu Honda Insight, Toyota Prius a înregistrat calificative mai mici, mai ales în ce priveşte protecţia capului unui pieton adult. Oricum, pe viitor Euro NCAP intenţionează să înăsprească şi mai mult condiţiile de testare la acest capitol.

În ce priveşte nivelul de dotări standard de siguranţă, cele două modele au fost cotate la egalitate, beneficiind de baterii complete de airbaguri şi de sistem de control al stabilităţii în serie. Doar în cazul modelului Honda Insight, pe unele pieţe cu volanul pe dreapta, acest sistem este oferit ca opţional, însă japonezii au anunţat deja că intenţionează să ofere acest dispozitiv în serie.

Aşadar, atât Honda Insight, cât şi Toyota Prius primesc 5 stele, beneficiind de note mari. Deci se pare că nici domeniul securităţii nu este unul care să departajeze clar cele două maşini hibride…

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide