UDMR vrea să schimbe modul în care este susținut examenul auto. Ce modificări ar putea apărea?

Autor: Ionuț Vîlciu acum 2 luni Știri auto

Modul în care examenul auto este susținut ar putea suferi modificări. UDMR vrea să schimbe legea care organizează examenul auto.

Parlamentarii UDMR au depus un proiect de lege prin care încearcă liberalizarea meseriei de examinator auto, informează Turnul Sfatului via G4Media.ro.

Din câte se pare, propunerea constă în faptul că examinatorii să nu mai fie ofițeri MAI. Se dorește ca ei să fie persoane fizice care să susțină un examen care să le confere dreptul de evaluare. Există și câteva criterii pe care aceste persoane ar trebui să le bifeze.

În primul rând, acești examinatori ar trebui să aibă peste 23 de ani. De asemenea, persoana ar trebuie să aibă minimum 5 ani de experiență ca șofer la categoria unde urmează să evalueze.

Acest examinator nu trebuie să fi avut vreodată permisul de conducere anulat. Trebuie să fie apt din punct de vedere psihologic și să nu aibă vreo funcție la o școală de șoferi. În plus, viitorul examinator trebuie să urmeze un curs de formare profesională și să treacă un examen în această direcție.

„Dezvăluirile periodice din presa românească despre corupția din sistem ridică semne de întrebare asupra statutului examinatorilor, așa cum această profesie este practicată în multe state membre. Regula examinării candidaților de către cadre ale Ministerului Afacerilor Interne este specifică statelor din fostul bloc comunist și reprezintă o rămășiță a modului în care statul asigură controlul absolut în toate domeniile”, susține Benedek Zacharia, autorul acestui proiectul de lege.

Instructorul auto va fi prezent în mașină alături de candidat

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor ar continua să rămână în proces, însă doar ca entitate de testare pentru proba teoretică de verificare a cunoștințelor, de emitere a permiselor de conducere și de evidență a acestora. DRPCIV ar urma să acorde avizul pentru viitorii examinatori.

Mai mult, în proiectul de lege propus de UDMR se precizează că instructorul ar trebui să fie prezent în mașină. El va fi prezent alături de candidat și de examinator pe perioada desfășurării examenului practic.

„Măsura este menită să reducă gradul de intimidare resimțit de candidați și să demonstreze cu adevărat dacă și-au însușit cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a conduce autovehicule în condiții de siguranță pe drumurile publice”, mai spune Benedek.

Sursa: G4Media.ro 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, m-am alăturat echipei ProMotor pentru a combina cele două pasiuni ale mele: mașinile și presa. Studiez, analizez și documentez tot ce are roți. Presa nu trebuie să fie plictisitoare, așa că încerc, pe cât de mult posibil, să ... citește mai mult

Comentarii
Inchide