Viitorul este aici! Maşina care se conduce singură…

Autor: Andrei Nan 10 iul. 2012 Știri auto
Viitorul este aici! Maşina care se conduce singură…

Trebuie spus din capul locului că cele trei sisteme sunt încă în proces de dezvoltare. Primul dintre ele şi cel mai spectaculos este un sistem care permite ca maşina să se „conducă” singură într-un regim semi-autonom. Un sistem de camere şi de senzori „urmăresc” maşina din faţă şi o „ghidează” în funcţie de aceasta. Sistemul controlează în mod automat acceleraţia, frâna şi direcţia maşinii, fiind funcţional la viteze mici.

Cel de-al doilea sistem se numeşte „Intersection Support”. Rolul acestui sistem este de a frâna maşina în mod automat atunci când în intersecţie s-ar putea produce un accident. Să luam următorul exemplu: Este verde la stânga. Coloana de maşini se pune în mişcare. La un moment dat o maşină din partea opusă a intersecţiei trece pe culoare roşie a semaforului. Sistemul detectează posibilitatea unui impact şi frânează maşina în vederea evitării unui eveniment nedorit.

Cel de-al treilea sistem are ca scop detectarea animalelor în vederea evitării contactului cu animalele sălbatice care trec brusc strada sau sar pe carosabil, etc. Sistemul este bazat pe tehnologia de detectare a pietonilor, aflată deja în echiparea modelelor Volvo. Sistemul frânează automat maşina atunci când acesta detectează posibilitatea unui impact cu un animal sălbatic. Cei de la Volvo speră ca sistemul să reducă viteza de impact de la, să zicem, 120 km/h la cel puţin 80 de km/h, reducându-se astfel riscul ca pasagerii să sufere răni grave.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide