Zeci de mii de Porsche din Europa, chemate în service

Autor: Andreea Diocheteanu acum 5 ani Știri auto
Zeci de mii de Porsche din Europa, chemate în service

Alexander Dobrindt, ministrul german al Transporturilor, a dispus, joi seară, chemarea în service a 22.000 de vehicule diesel Porsche Cayenne vândute în Europa, din cauza unui soft pentru manipularea emisiilor, iar înmatriculările maşinilor acestei mărci a grupului Volkswagen sunt suspendate.

Autorităţile germane au depistat că 22.000 de vehicule Porsche Cayenne cu motoare de 3.000 cm cubi TDI (euro 6) au un software pentru manipularea emisiilor poluante în timpul testelor. Este vorba de maşini vândute în Europa, dintre care 7.500 în Germania, relatează site-ul Tagesschau.de şi agenţia Bloomberg.

„Compania Porsche îşi asumă întreaga responsabilitate şi cooperează cu autorităţile”, a declarat joi seară Alexander Dobrindt.

„Acest tip de vehicul încă este în producţie. Prin urmare, vom impune şi o suspendare a înmatriculărilor acestei mărci” până când softul instalat va fi actualizat şi va fi aprobat de Autoritatea germană de reglementare rutieră (KBA), a precizat Alexander Dobrindt.

Grupul auto german Volkswagen trebuie să achite daune de aproape 15 miliarde de dolari în Statele Unite ale Americii pentru instalarea la motoare diesel a unui soft pentru manipularea emisiilor poluante. În plus, VW va achita o amendă civilă de 1,5 miliarde de dolari şi o amendă penală de 2,8 miliarde de dolari. În septembrie 2015, Volkswagen a anunţat că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul era programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situatiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactiva sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului. Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon.
Comentarii
Inchide