Alfa Romeo Mi.To.

La prima vedere, pare că ai de-a face cu eterna “aroganţă” latină, mai precis italiană. Acel iz de superioaritate care, la un moment dat în istorie, i-a determinat pe peninsulari să îşi spună cetăţeni ai Imperiului Roman.

Alfa Romeo Mi.To. Alfa Romeo Mi.To.

Rămânând în registrul formelor zărite atunci când numărul candelelor îţi permite să te desprinzi de imaterial şi să ancorezi în concret, ajungi la întrebări de genul: Cine sunt ei ca să se creadă deja mit? Oare se cred singuri pe lume, de-şi permit luxul de a face abstracţie de ceilalţi?...

Am tot asistat la lansarea unor modele care îşi doresc enorm să fie câte puţin din toate, dar nu prea izbutesc. Mi.To. reuşeşte să ofere acel ceva luat de la fiecare într-un dozaj suficient pentru a te copleşi. Din frondă, mi-am permis să pun la îndoială mitul... dar nu prea am găsit argumente ca să continuu duelul.

Designul este o interpretare la scară compactă a liniilor lui 8C Competizione – şi nu prea poţi da greş când te inspiri de la probabil cea mai frumoasă maşină a vremurilor noastre. Sursa de inspiraţie este aşadar evidentă, lucru cu care italienii se mândresc. Este incredibil cum au reuşit designerii din Peninsulă să înghesuie într-o caroserie minionă atâta reverie creatoare.

Ai impresia că îţi cumperi un 8C Competizione sub forma unui cub cu esenţe, aşa că prima grijă când ajungi acasă este să îl îmbibi în apă pentru a obţine soluţia ideală. Cea mai interesantă senzaţie survine atunci când zăreşti în oglinda retrovizoare o parte a lui Mi.To.: tresari şi, involuntar, începi să cauţi pe micuţele petece din sticlă silueta unui 8C.

În tot acest răstimp, Mi.To reuşeşte să rămână o chintesenţă de Alfa Romeo şi din punctul de vedere al designului, şi al celorlalte detalii. Noul model Alfa îl poate numi la fel de uşor părinte pe TZ2 sau pe Giulia Spint, aducând în registrul consumatorului de zi cu zi un design rezervat celor privilegiaţi. La prima vedere, maşina pare mult mai compactă decât este, datorită unor artificii gen praguri false desenate în portiere sau tema trapezoidală prezentă la configurarea spatelui.

Din punctul de vedere al designului, Mi.To. reuşeşte să reînvie povestea maşinuţelor italiene temperamentale şi totodată senzuale.La interior descoperi o Alfa: maşina te priveşte şi te îmbrăţişează în acelaşi timp. Poziţia la volan este bună, dar parcă o idee mai înaltă decât a lui Grande Punto. În schimb, toate detaliile care fac deliciul unui fan Alfa sunt acolo: ceasurile tabloului de bord, lumina roşie, volanul sport cu priză excelentă...

Într-o alcătuire atât de mică, am rămas surprins să descopăr loc suficient pe bancheta din spate pentru o persoană de 1,90 metri ca mine. La nivelul genunchilor nu am fost deranjat, dar la cel al capului parcă am resimţit nevoia a 2-3 centimetri în plus. M-am temut că voi avea motive de insatisfacţie vis-a-vis de vizibilitate, dar nu a fost cazul, aceasta păstrându-se în limite decente chiar şi în oglinda retrovizoare din interior.

Din punct de vedere tehnic, lucrurile au fost relativ simple pentru italieni, pentru că Mi.To este construită pe aceeaşi platformă ca şi Fiat Grande Punto. Totuşi, între un Fiat şi o Alfa Romeo, diferenţele sunt mai degrabă de ordin temperamental, fapt ce a condus la o suspensie revizuită. Puntea faţă a primit o suspensie MacPherson, în timp ce pe spate suspensia este semiindependentă cu bară de torsiune.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.