Am condus Audi A1 1.4 TFSI 185 CP

Autor: Dan Vache 26 dec. 2011 Test drive

Din 1.4 litri TFSI cu turbo şi compresor, Audi scoate 185 CP şi 250 Nm, valori suficiente pentru o maşinuţă de 1.265 kg masă proprie. Propulsorul 1.4 cu turbo şi compresor este de departe cel mai reuşit motor cu această cilindree din lume, iar asocierea sa cu transmisia S-tronic este perfectă. Asta înseamnă că această transmisie este standard pentru acest model deci preţul standard de 25.499 euro cu TVA începe să fie justificat.

Pentru că în standard nu sunt oferite, ai face o crimă să nu comanzi padele pe această maşină, mai ales că este nevoie de modul manual dacă vrei să scoţi totul din minunatul motor. Tracţiunea faţă nu este o problemă pentru puterea mare, deoarece sistemul electronic al lui Audi ce ţine loc de diferenţial cu patinare limitată şi foloseşte senzorii de ABS pentru a frâna roata care pierde tracţiune, trimiţând putere spre cealaltă, funcţionează de minune. A1 1.4 TFSI 185 CP este o maşină în care electronica este binevenită deoarece reuşeşete să stăpînească eficient cuplul de 250 Nm, păstrând maşina în siguranţă pe traiectoria dorită fără a tăia tot elanul sportiv al celui de la volan. Asta înseamnă că pe primele viraje pe care le întâlneşti A1 se dovedeşte a fi distractiv, interesant de pilotat şi foarte important, rapid. Sunetul motorului este un mare plus, la fel şi cel al evacuării. Împreună, cele două elemente acustice sunt demne de un adevărat S, iar eu personal aş cheltui bani în plus pentru ca orice maşină cu motor de 1.4 să sune aşa.

Transmisia este rapidă şi eficientă iar răspunsul motorului este prompt. Padelele te vor ajuta să păstrezi mâinile pe volan şi să schimbi rapid treptele atunci când rulezi pe drumuri rapide şi virajate dar şi cu porţiuni drepte unde ai nevoie de multă putere. Există însă momente în care S-tronic va avea un comportament haotic şi de aceea este practic nevoie de padele pentru a corecta tu însuţi indecizia transmisiei de a coborî sau urca treptele.

Dacă renunţi la electronică, la fel, te vei întoarce în timp. Micul A1 devine haotic, nu poţi pleca de pe loc nici măcar cu treapta a doua fără a nu lăsa pe şosea jumătate din anvelope şi probabil vei rata toate virajele cu subvirări monumentale. Deci, aveţi grijă de voi, de corpurile voastre şi de anvelopele voastre şi lăsaţi electronică să facă ce ştie ea mai bine.

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide