Audi A4 Avant

Autor: Sergiu Tudose acum 12 ani Test drive

Nu are sens să ne complicăm cu tot felul de explicaţii tehnice de vreme ce o poză face cât 1000 de cuvinte. Versiunea break a noului Audi A4 este o maşină superbă. Acest lucru este incontestabil. De fapt, primul lucru care mi-a trecut prin minte când l-am văzut pentru prima dată a fost că este într-adevăr la fel de frumos ca în toate pozele apărute cu scurt timp înaintea lansării sale oficiale; organizată în superba insulă spaniolă Eivissa (pronunţie catalană)… sau Ibiza, pentru aceia dintre voi care nu sunt nişte tocilari irecuperabili.

Revenind, noul A4 Avant se alătură versiunii cu patru uşi şi, la fel ca aceasta, beneficiază de multe din trăsăturile estetice ale unui A5 coupe, de o pereche de faruri daytime running lights şi, printre altele, de un comportament rutier ce poate trezi invidia tuturor rivalilor săi.

Primul lucru care surprinde atunci când priveşti această maşină este felul în care liniile caroseriei tind să nu te facă să-ţi pierzi pofta pentru condus, după cum se întâmplă în cazul multor automobile break. De fapt, eu aş merge şi mai departe şi aş spune că A4 Avant este o maşină mai frumoasă chiar şi decât varianta berlină.

La interior, chiar nu am niciun reproş de făcut. Materialele sunt excelente, poziţia de condus, ideală, iar majoritatea modelelor din cadrul lansării erau versiuni “S-line”, aşa că m-am simţit şi mai în largul meu alături de sistemul Audi Drive Select cu cele trei setări ale sale (comfort, auto şi dynamic), amortizoarele adaptive şi sistemul dynamic steering.

Cu alte cuvinte, din punct de vedere al confortului, A4 Avant îţi lasă impresia că te-ai afla în fratele său mai mare, A6, iar pe viraje te va lăsa absolut stupefiat datorită agilităţii sale şi a rezistenţei şasiului la subvirare. Iar când am împins mai tare pe macadam, modelele quattro au fost cele care s-au dovedit a fi un deliciu.

În materie de motorizări, noul Audi A4 Avant dispune de o gamă completă, începând cu o unitate 1.8 TFSi de 160 CP şi ajungând până la cele două propulsoare V6 de 240 (TDi), respectiv 265 CP (FSi). Acestea două din urmă sunt capabile de puţin peste 6 secunde de la 0-100km/h, în timp ce, dacă ar fi să găsim un compromis între ele, ar fi mai mult ca sigur motorizarea de 2,0 litri TFSi şi 211 cai-putere.

Am încercat şi trei cutii de viteze diferite. O manuală cu 6 trepte pe TFSi-ul de 2,0 litri şi FSi-ul de 3,2, V6. O transmisie tiptronic cu 6 viteze, pe versiunea 3.0 TDi; şi, într-un final, superba cutie CVT multitronic cu 8 trepte, cuplată la o unitate turbodiesel de 2,7 litri şi 190 de cai-putere. Încă îmi aduc aminte expresia stupidă de pe faţa mea atunci când am realizat că sunt în viteza a 7-a, pe cale să-i “dau” a 8-a. Iniţial, este un sentiment foarte ciudat, mai ales când te dai la o jucărie atât de avansată încât de multe ori nici nu simţi urcările în trepte sau retrogradările – asta datorită tehnologiei CVT (continuously variable transmission).

Preţul de bază pentru un A4 Avant este de 25.800 euro CIP, sumă care, din punct de vedere practic, înseamnă 490 de litri în spatele haionului, volum care poate urca până la 1430 de litri cu bancheta spate complet rabatată. Suficient chiar şi pentru un concediu prin Europa.

În concluzie, aş putea spune că nemţii au reuşit (din nou) să facă un automobil de familie aproape perfect. Este, în acelaşi timp, elegant, sportiv şi practic. Este un Audi.
Iar dacă mâine i s-ar întâmpla cuiva să i se rupă prezervativul, acesta s-ar putea consola cu gândul că, începând de acum, îşi poate comanda cel mai frumos automobil break de familie din lume, noul A4 Avant.

Tags:


Comentarii
Inchide