Jaguar XJ

Nu am crezut că într-un Bucureşti care poate fi socotit o piatră de încercare chiar şi pentru cel mai calm om de pe planetă poţi găsi pace şi linişte într-o maşină.

Jaguar XJ Jaguar XJ

Şi toate astea se întîmplă fie că eşti la volan, fie pe locurile din spate, cele pentru care maşina a fost de fapt creată. Vorbim despre un Jaguar XJ LWB diesel 2.7 V6. Am dat de multe amănunte inestetice, dar la acest nivel este suficient să pronunţi XJ ca să descoperi că în juru-i se aşterne o linişte nefirească, chiar dacă iei în calcul nume sonore.

Totul este de o eleganţă rară, cu tuşe – cum ar fi british racing green-ul caroseriei – care îţi aduc aminte de ce iubeşti automobilul şi îţi confirmă că ai în faţă un fenomen. Există în permanenţă riscul de a te pierde în contemplarea caroseriei din aluminiu. Sînt atîtea unduiri şi linii curbe, încît le-ai găsi echivalentul doar la două duzine de cadîne. Poate comparaţia este impropie, dar cam asta e realitatea.

Ciudat cum linia caroseriei are puterea de a-ţi reproşa indirect faptul că ţinuta ta vestimentară, de tînăr redactor, parcă n-ar fi tocmai propice unei asemenea maşini. Singurul aspect pe care ţi-l mai poţi corecta este mersul, care devine uşor oficial: descoperi că tragi uşor de umeri, pentru a simula un oarecare aer nobiliar în prezenţa modelului.

Încerci acest exerciţiu doar pentru puţină vreme, fiindcă un impuls îţi spune că trebuie să invadezi habitaclul. Acolo, anumite detalii ale tînărului redactor se estompează, iar stereotipul începe să funcţioneze: un domn la volanul unui Jaguar. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci în cazul acestei versiuni ar fi să verifici locurile din spate.

Aici nu prea ai ce să-i reproşezi modelului, nu are rost să compari spaţiul oferit “rezidenţilor”, este regal. Din start descoperi că nu există reglaje pentru bancheta spate, ca în cazul altor modele similare, dar asta probabil pentru a impune o anumită etichetă celor de la bord.

Nu cred că ar fi de bun-gust să descoperi că cei de pe locurile din spate au confundat bancheta cu un salon de masaj sau cu canapeaua de acasă, pe care “zac” în contemplarea unui film ieftin. Apropo de asta, Jaguar este echipat cu un sistem multimedia dedicat pasagerilor din spate pe care pot fi vizionate filme şi posturi TV, totul fiind controlat de la un panou de comandă ascuns în cotiera centrală.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.