Mazda3 MPS – Hooo cu tata!!!

Autor: Constantin Ciobanu 17 ian. 2012 Test drive

Dar acum vorbim despre Mazda3 MPS facelift. Dacă în cazul unei versiuni „civile” de Mazda3 faceliftul este uşor de remarcat, pentru versiunea MPS acesta este mult mai discret. La exterior modificările sunt minore, pe alocuri prea minore pentru a fi remarcate. Recunosc că nu am identificat nici un element nou. La interior s-a renunţat la iluminarea roşie şi s-a optat pentru culoarea albă. S-a păstrat un contur roşu pentru gradaţiile ceasurile de bord. Şi cam atât despre facelift. Din punct de vedere tehnic notăm ranforsări ale caroseriei pentru a spori gradul de rigiditate, bare de stabilizare cu un diametru mărit şi mici ajustări la reglajele suspensie. În rest reţeta nu a fost alterată. Practic nu prea a fost alterată luând în calcul şi prima generaţie.

Sub capota „Subaru style” se ascunde acelaşi propulsor de 2.3 litri turbo care acum dezvoltă 260 CP la 5.500 rpm şi 380 Nm la 3.000 rpm. Mazda3 MPS a fost hot hatch-ul care a adus diferenţialul mecanic cu alunecare limitată în vremurile actuale pe o tracţiune faţă. Lucru valabil atât la prima generaţie cât şi la actuala. A doua generaţie se mai laudă şi cu un sistem de management al cuplului motor, sistem care limitează valoarea cuplului transmis spre roţi în primele trei trepte. Aşadar diferenţialul cu alunecare limitată plus Torque Management Control ar fi trebuit să rezolve o parte din delicata problemă a torque steer-ului prezent la prima generaţie. În realitate cred că putem vorbi de o ameliorare cu aproximativ 60% a acestui sindrom. Categoric nu mai este la fel de violent ca la prima generaţie, nu te mai surprinde. Totuşi în condiţii de aderenţă scăzută, trebuie să ai mare grijă cum comunici cu pedala de acceleraţie. Un test cu Mazda3 MPS iarna nu poate fi extrem de relevant vis-a-vis de potenţialul modelului dar categoric oferă un procent bun de distracţie.

Nu pot uita prima întâlnire cu Mazda3 MPS, prima generaţie. Atunci am fost puţin intimidat, era un hot hatch cu o personalitate extrem de puternică, suficient cât să intimideze atunci când considerai că eşti pregătit să dezlănţui cei 260 CP. A rămas şi până astăzi hot hatch-ul cu cel mai feroce torque steer întâlnit. A urmat o a doua interacţiune cu prima generaţie, moment în care am descoperit că MPS-ul poate fi îmblânzit, dar nu trebuia nici o secundă să laşi garda jos. M-a cucerit prima generaţie prin faptul că era printre puţinile modele sport care te obligau la o implicare la volan mult peste media, era o provocare reală acest model, şi totul camuflat de o caroserie discretă.

De la prima generaţie Mazda3 MPS în universul hothatch-urilor au avut loc ceva schimbări. Unele chiar dramatice. Renault şi-a cocoţat Megane-ul RS în vârful ierarhiei, din punct de vedere al performanţelor dinamice. Ford a decis că ST nu mai este suficient pentru Focus şi a inventat RS, chiar RS 500. Dar se pare că cei 350 CP nu prea au reuşit să găsească o formula coerentă de exprimare pentru a detrona Megane-ul. Şi iata noua Generaţie Mazda3 MPS, adică iată 3 MPS şi în România, pentru că un prim test cu a doua generaţie l-am prezentat pe promotor.ro undeva la finele anului 2009.

Pagini: 1 2 3

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide