Mercedes-Benz SLK

Autor: Alexandru Banu 06 mart. 2008 Test drive

Versiunea AMG este un fenomen aparte. E mai degrabă un hot-rod, lucru deloc rău. Sunetul pe care îl scot cele patru evacuări îţi aduc aminte constant că ai sub piciorul drept o hoardă de cai-putere. Iar trecerea prin tunel cu maşina decapotată îmi va rămâne pentru multă vreme în minte…

Dar să revenim pe pământ şi să vorbim un pic de modelul SLK 350. Ca şi celelalte motoare, a fost revizuit, iar acum consumă şi poluează mai puţin. Cei 300 CP sînt suficienţi pentru reprize fulminante şi produc un sunet impresionant. Nu este AMG, dar este the next best thing. Acest motor poate fi asociat atît cu o cutie de viteze manuală cu şase trepte, precisă şi plăcută la utilizare, cît şi cu deja faimoasa cutie automată cu şapte trepte 7G-tronic.

Cele şapte trepte pot fi comandate în trei moduri: Confort, Sport şi Manual. În versiunea 7G-Tronic Sport, avem pe volan clapete pentru schimbarea manuală a treptelor. Viteza de reacţie este excelentă, treptele fiind schimbate aproape instantaneu. Însă modul manual nu e niciodată total. Cutia nu te va lăsa să faci prostii, iar dacă exagerzi cu turaţia, va interveni şi va schimba.

În plus, în modul automat, un kick-down are nevoie de cam două secunde ca să devină eficient şi să transforme depăşirea pe care ţi-ai dorit-o în realitate. Oricum, în opinia noastră, cutia automată este obligatorie pentru acest model. SLK nu este cu adevărat un roadster pur şi dur. Este un elegant coupe decapotabil, extrem de frumos şi de atrăgător, care se conduce cel mai bine la modul relaxat.

Are acea calitate, proprie mărcii cu stea pe calandru, de a te relaxa şi de a transforma drumurile de sute de kilometri în adevărate croaziere de plăcere. La nevoie, se poate transforma, bineînteles, într-o mică rachetă, cei 305 CP fiind suficienţi pentru acest lucru. Dar nu este nevoie. Proprietarul sau proprietara (pentru că SLK este un model cu un appeal deosebit pentru sexul frumos) va fi cel mai probabil o persoană relaxată, care îşi doreşte un automobil pe măsură.

Mai trebuie să spunem că Mercedes nu a dezamăgit nici de această dată în ceea ce priveşte calitatea materialelor. Nu sîntem fanii lemnului în habitaclu, dar Mercedes oferă şi aşa ceva pentru cine îşi doreşte. Avem însă un magnific interior negru cu cusături roşii, care a devenit repede opţiunea noastră. Ne-am fi dorit poate şi un volan cu un diametru mai mic, similar celui de pe versiunea AMG, iar direcţia dotată cu noul sistem Direct Steer.

Acest sistem mecanic variază raportul de demultiplicare a direcţie în funcţie de viteza de înaintare. Este mai eficient decât sistemele electronice care dau senzaţia că nu este conectat la drum, direcţia este suficient de grea, dar volanul dă senzaţia că nu vrea să revină singur la poziţia iniţială după un viraj. Cu un pic de îngăduinţă, însă, putem trece peste acest inconvenient.

În rest, sistemul audio de top Harman/Kardon se află la înălţime, ca toate sistemele electronice de la bord. Nu ne mai rămîne decît să aşteptăm luna aprilie, cînd modelul SLK cu facelift va deveni disponibil la vînzare în Europa şi în România.

Mercedes-Benz SLK este un model longeviv. Originalul roadster a fost lansat în 1955 şi s-a bucurat de succes de ambele părţi ale Atlanticului. În 1996, Mercedes reinventa conceptul lansînd un automobil cu două locuri cu plafon metalic decapotabil. Deşi era o soluţie care mai fusese încercată de-a lungul timpului de diverşi constructori, SLK a devenit faimos la acea vreme tocmai pentru această calitate.

Ideea de a avea un coupe care se transformă, la simpla apăsare a unui buton, într-o decapotabilă a atras numeroşi clienţi. Dovada acestui lucru au fost cifrele de vînzări. Prima generaţie s-a comercializat în 310.000 unităţi, iar în 2004 a fost lansată a doua generaţie, care pînă la finele lui 2007 şi-a găsit 185.000 de clienţi. Aşadar aproape o jumătate de milion de SLK-uri vîndute, iar modelul continuă să fascineze. Pentru 2008, Mercedes a ales să-l împrospăteze printr-un facelift vizual, dar şi prin îmbunătăţiri tehnice.

De afară, cea mai evidentă schimbare este noul spoiler faţă, cu un design mult mai agresiv şi o zonă centrală în formă de V ce aduce aminte de botul monopostului de Formula 1. În spate, spoilerul imită acum un difuzor, iar evacuările duble au o formă rectangulară neobişnuită pentru Mercedes, dar plăcută vizual. Culoarea stopurilor este acum întunecată, similară celei de pe modelele AMG. Oglinzile retrovizoare sînt mai mari şi au altă formă. În plus, carcasa exterioară are integrate semnalizatoarele laterale.

Şi interiorul a trecut printr-o serie de modificări, comenzile geamurilor electrice primind un nou design, la fel ca şi levierul frânei de mână. Acesta din urmă nu este unul dintre cele mai reuşite, fiind mic şi oarecum ciudat. Volanul beneficiază de trei spiţe, dar diametrul lui este cam mare pentru un automobil cu pretenţii sportive. Volanul de pe versiunea AMG este însă perfect. Exact cît trebuie de gros, cu partea de jos plată şi cu un diametru mai mic, el este unul dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit.

La capitolul motorizări, SLK-ul faceliftat păstrează în ofertă patru propulsoare. Modelul entry-level este popularul SLK 200 Kompressor. Motorul de 1,8 litri supraalimentat cu ajutorul unui compresor dezvoltă acum 184 CP la 5.000 rpm. Urmează motorizările V6, începînd cu modelul SLK 280. Propulsorul are capacitatea de trei litri şi dezvoltă 231 CP la 6.000 rpm. Al doilea motor V6 este cel promovat de Mercedes ca noua atracţie a modelului SLK.

Este vorba de propulsorul de sub capota modelului SLK 350. Botezat “sport motor”, acest V6 de 3,5 litri dezvoltă 305 CP la 6.500 rpm. Gama este închisă de sportivul SLK 55 AMG, al cărui propulsor nu a fost modificat. Aici avem de-a face cu un foarte performant motor cu opt cilindri în V aspirat de 5,5 litri, ce dezvoltă 360 CP la 5.750 rpm. Specialiştii de la AMG au spus că performanţele puteau fi îmbunătăţite cu uşurinţă, însă nu a fost nevoie de acest lucru.

La ora actuală, este în continuare singurul motor cu opt cilindri care animă un roadster, iar performanţele oferite sînt mai mult decât satisfăcătoare. Şi cei de la AMG au dreptate. Am dat o tură la volanul unui SLK 55 AMG prin Monte Carlo recreînd circuitul de Formula 1 din faimosul oraş. Ştiam fiecare viraj cu ochii închişi şi, cu toate că traficul era destul de animat, m-am simţit ca un pilot de Formula 1.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:



Comentarii
Inchide