Mitsubishi Colt Ralliart – test in RO

Autor: Dragoş Băltăţeanu 23 apr. 2009 Test drive

Noul Mitsubishi Colt a ajuns în sfârşit şi pe plaiurile româneşti. Am făcut cunoştinţă cu noua generaţie anul trecut, în cadrul unui test în Spania. Acum, însă, am putut vedea cum se comportă noul Colt în Bucureştiul nostru iubit. Şi dacă la Barcelona am condus un Ralliart în trei uşi, aici am avut ocazia să punem la încercare versiunea cu cinci uşi a potentului Mitsubishi.

Ralliart este noua denumire dată versiunii cu cel mai puternic motor din gama Colt. Dacă până recent acesta se numea CZT şi era disponibil doar cu caroseria cu trei portiere, acum Ralliart poate fi comandată atât cu trei, cât şi cu cinci portiere. Ca şi la CZT, puterea pentru cel mai rapid Colt este asigurată de acelaşi propulsor de 1,5 litri cu turbină ce dezvoltă 150 CP.

Este un propulsor cu rezerve ascunse de putere, care trage ca nebunul după 2.000 rpm, până sus, în zona roşie a turometrului. Noua planşă de bord are acum şi indicator de schimbare de treaptă. O săgeată discretă apare pe display indicând momentul oportun pentru a schimba viteza. Levierul cutiei de viteze este la fel de mic şi parţial precis, existând şi momente în care agaţă, mai ales la schimbările rapide de trepte.
Poziţia la volan e înaltă, fapt specific modelului Colt. Vizibilitatea în partea stângă este afectată de grosimea montantului, dar ajungi să te obişnuieşti cu acest neajuns.

Materialele folosite sunt mai bune decât cele de la generaţia anterioară. Planşa de bord are un desen nou, ca şi comenzile sistemului de climatizare. În rest, majoritatea elementelor sunt identice cu ale generaţiei actuale Colt.

La versiunea Ralliart, în interior avem scaune sport şi pedalier din aluminiu. Pe exterior, diferenţele sunt date de jantele negru mat şi de carcasele oglinzilor retrovizoare argintii.Tot în exterior, cele mai evidente modificări s-au operat la partea frontală. Grila de tip “jet fighter” a fost adoptată de Colt după ce acest element de design debutase pe modelul Lancer.

Rezultatul nu e cel mai fericit cu putinţă. Noul Colt are un look mai agresiv, dar nu şi frumos. Privit din faţă, pare un mistreţ furios. Şi de fapt exact asta este în versiunea Ralliart. În spate, diferenţele, comparativ cu generaţia anterioară, sunt mai evidente la caroseria în cinci uşi. S-a renunţat la stopurile înalte în favoarea unora mai mici şi mai compacte. La caroseria cu trei uşi, stopurile nu s-au modificat.

Suspensia este fermă, chiar foarte fermă pentru uzul zilnic în orar, iar direcţia e deosebit de grea. Pentru condusul sportiv, ambele elemente sunt ideale, dar pentru mersul zilnic la birou, Colt Ralliart poate deveni obositor. Dacă 150 CP par prea mulţi, se poate opta pentru o variantă din restul de trei disponibile: 1,1 litri (75 CP), 1,3 litri (95 CP) şi 1,5 litri (109 CP).

La noua generaţie nu va exista versiune de motorizare diesel, ceea ce reprezintă o mişcare foarte îndrăzneaţă a constructorului japonez. Alternativa se va numi Colt ClearTec şi va folosi tehnologii inovatoare, menite a reduce emisiile de CO2.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide