Seat Ibiza SC – test in RO

Autor: Dan Vache 31 mart. 2009 Test drive

Bănuiesc că, dacă ajungi într-un showroom SEAT în căutarea unei maşini cu aspect trendy şi la un preţ decent, dobândeşti suficiente motive ca s-o iei şi portocalie. Cel puţin asta se vrea de la un Ibiza SC (Sport Coupe) – genul de maşină care te scoate în evidenţă în raport cu restul segmentului de clasă mică.

Noul Ibiza a fost testat de revista noastră în cadrul unui comparativ, alături de rivalii de la Peugeot şi Mazda, unde micuţul SEAT şi-a arătat din plin “colţii” în materie de ţinută de drum şi dinamică, fiind în schimb depunctat la capitole precum spaţiu interior şi ergonomie.

Dar aici vorbim despre un Sport Coupe şi nu despre versiunea în 5 uşi. Şi oare, luând în considerare atât aspectele practice, cât şi cele sociale, ar putea SC-ul să ne impresioneze mai mult decât versiunea mai… familistă a lui Ibiza? Răspunsul la această întrebare este: Da. Ceea ce a şi făcut.

Încă din start, sunt uşor de sesizat avantajele la nivel estetic. Ibiza SC arată mai bine decât varianta cu 5 uşi, mai “la locul ei”. Este micuţă şi are nişte forme agresive, două caracteristici care se potrivesc mult mai mult unui coupe. Adaugă-i nişte jante de aliaj uşor pe 16”, precum cele de pe modelul testat, şi vei avea un motiv în plus pentru a zâmbi.

La interior, comenzile de la sistemul audio şi climatizare sunt amplasate diferit faţă de alte automobile, dar te obişnuieşti destul de repede cu ele. Foarte ciudată e lipsa butoanelor de preset-uri pentru posturile radio. Adică ele există într-un fel… numai că nu fizic. Hah! Mai degrabă trebuie să te joci cu un fel de MMI simplificat pentru a ajunge să-ţi programezi frecvenţele dorite.

În rest, la versiunea Stylance ai dotări-standard precum: cele şase airbaguri, proiectoare cu funcţie cornering, computer de bord, cruise-control, radio CD cu MP3 şi alte câteva necesităţi. Modelul condus de noi dispunea totuşi de foarte multe opţionale pe el. De la ESP, trapă panoramică, senzori de ploaie şi parcare… la piele pe volan şi schimbător, faruri cu bixenon şi duze încălzite. Per total, preţul de bază pentru un Ibiza SC 1.4 16v Stylance este de 13.784 de euro cu tot cu taxe sau, atenţie, de 19.232 de euro dacă îl vrei echipat la fel (opţiunile de mai sus) ca modelul din imagini.

Indiferent de nivelul de echipare sau de motorizare, Ibiza SC rămâne o maşină foarte uşor de condus. Nu vei doborî nici un record de viteză cu propulsorul de 1,4 litri şi 85 de cai-putere, însă acesta este foarte elastic, iar transmisia e destul de precisă.

Aşadar, fie că şofezi în oraş, pe viraje sau pe autostradă, nu vei prea avea bătăi de cap cu această maşină. Şi apoi, cel mai important lucru este să-ţi placă. Un capitol la care farmecul latin şi jucăuş al lui Ibiza Sport Coupe va atrage cu siguranţă foarte multe persoane tinere.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide