Test drive Kia Stinger V6 cu 370 CP – Cel mai spectaculos model Kia – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vişan acum 1 an Test drive

Stinger este cea mai luxoasă şi puternică maşină produsă de cei de la Kia. Coreeni au pus pe ea tot ce au ei mai bun. De la tehnologii, design exterior, sisteme de siguranţă şi până la materiale de cea mai bună calitate. Coreenii arată prin acest model că sunt în stare să creeze un produs competitiv care poate să ţină piept unor rivali precum BMW Seria 4 Gran Coupe sau Audi A5 Sportback. 

Kia Stinger este disponibil în trei variante de motorizare: un motor turbo pe benzinã de 2.0 litri, un motor turbo diesel de 2.2 litri şi un motor V6, twin-turbo de 3.3 litri, care produce 370 de CP. 

Kia Stinger este o maşină care are nevoie de atenţie

Practic, aceasta Kia este un fel de declaraţie a coreenilor că sunt în stare să fabrice maşini puternice, frumoase şi interesante, chiar dacă până în prezent au produs maşini fiabile, însă văzute ca fiind mai „cuminţi”.

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Indiciile vizuale exterioare de gran turismo

Kia Stinger în nivelul de echipare GT este o maşină despre care ai ce povesti. Coreeni au ştiut bine ce fac când au ales culoarea roşie. Nu există altă modalitate mai bună de a atrage atenţia la nivel vizual. Văzută printre celelalte maşini arată ca o stică de Coca-Cola, stârnind totodată pofta de aventură. Pe lângă forma sportivă de coupe în patru uşi, prizele de aer şi aripile curbate ale roţilor contribuie la eficienţa aerodinamicã.

Grila are binecunoscuta formă nas-de-tigru, aşa că dacă o vei privi din faţă vei recunoaşte câte ceva. Şi în faţă şi pe laterale avem câteva prize de aer reale, însă în spate şi pe capotă găsim câteva accesorii care par a fi acolo mai mult pentru design. De pe maşină nu au lipsit nici jantele din aliaj de 19 inci, şi frânele roşii Brembo (350 mm puntea faţã, 340 mm puntea spate) care au fost puse acolo ca să oprească herghelia de 370 de CP. 

 

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Şi mai multe surprize plăcute la interior

Materialele folosit aici sunt de cea mai bună calitate după standardele coreenilor, iar îmbinările sunt solide, nimic nu scârţie sau se mişcă nefiresc. Tapiţeria este acoperită cu piele Nappa de culoare roşie, iar plafonul este acoperit de asemenea cu piele artificială închisă la culoare. 

Din scaunul şoferului lucrurile se văd cel mai bine. Stinger are funcţia de apropiere a volanului şi scaunului atunci când te aşezi, asemenea modelelor premium. Scaunele din faţă sunt reglabile electronic, au funcţa de memorie sunt încălzite şi ventilate, iar volanul are ajustare de asemenea electrică, prin intermediul unui mic joystick.

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Echilibrul între stil şi performanţă

Poziţia de conducere este cam joasă, dar se poate ajusta foarte uşor prin intermediu reglajelor electrice. Vederea este bună în aproape toate direcţiile, cu excepţia lunetei. Senzori de parcare faţă şi spate, plus sistemul de camere video cu vedere 360 de grade, transforma parcarea într-o simplă formalitate, chiar dacă vorbim despre un model de mari dimensiuni.

În spatele volanului există două cadrane clare şi un ecran de 7 inchi care pe care poţi vedea informaţiile esenţiale, precum şi un heat up display cu proiectare direct pe parbriz. Ecranul touchscreen al sistemului de infotainment de 8 inchi este aşezat deasupra bordului. Sistemul de sunet premium Harman Kardon are o claritate impresionantă.

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Din punct de vedere al elementelor de decor, Stinger are parte şi de câteva inserţii din aluminiu. Selectorul de viteze este acoperit cu piele, iar lângă el se află butonul de selectare a vitezelor. Cele mai interesante moduri de condus sunt Sport şi Sport+, iar cei preocupaţi să ţină cât mai jos consumul au la dispoziţie două moduri: Eco şi Comfort. 

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Pe locurile din spate se stă foarte bine, spaţiul fiind suficient pentru două persoane. Dacă totuşi trebuie să transporţi trei persoane, locul din mijloc poate fi destul de incomod, însă este suportabil pe distanţe scurte. În spate mai avem la dispoziţie prize de încărcare şi control asupra sistemului de climatizare. Portbagajul are o capacitate de 406 de litri şi poate pot fi extins la 1.114 de litri prin rabatarea bachetei. 

Putem începe cu laudele

Ajungând la partea cea mai interesantă, performanţe tehnice, Stinger merită toată atenţia. Motorul V6 pe benzină de 3,3 litri twin-turbo, produce 370 de CP şi un cuplu de 510 Nm. Unitatea dispune de tracţiune integrală şi cutie de viteze automată cu 8 trepte. Pentru a scoate tot ce are mai bun acest motor trebuie să foloseşti modurile Sport şi Sport+. Al doilea dezactivează parţial sistemele de asistenţă, însă ele vor interveni în situaţiile limită. Cei care vor să simtă că sunt auziţi la volan, trebuie să mai ştie că cele două moduri de condus modifică şi sunetul provenit de la evacuare.

Stinger cu acest motor poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 5.1 secunde, fiind cel mai rapid autoturism produs vreodatã de Kia. Viteza maximã este de 269 kmh. La capitolul consum Stinger cu V6 a înregistrat undeva peste 16-17 litri la suta de km, condus pe autostradă, drum naţional şi oraş, cu depăşiri frecvente în modul Sport+.

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Cei 370 de CP te fac să te simţi foarte puternic la volan. Maşina are multe resurse, chiar dacă ai atins deja viteza maximă legală, iar o nouă apăsare de pedală generază o explozie de putere destul de fermă.

Stinger este o maşină care se vrea alergată, pofta de joacă a acestui model îndemnându-te să o duci din când în când în zona roşie a turometrului.

Suspensia este confortabilă în mare parte, însă în modurile de condus mai sportive se întăreşte, dar chiar şi aşa şocurile la trecerile peste denivelări nu se resimt foarte tare. 

Verdict

Stinger este cel mai complet şi mai bine finisat model Kia, are o ţinută de drum excelentă şi afişează un aspect foarte elegant. Cu motorul V6 alături de transmisia automată cu 8 trepte, realizezi că te afli la volanul unei maşini care face aproape de toate şi le face bine pe toate.

FOTO: Mihai Pop / ProMotor


Kia Stinger GT  V6, 3.3 Litri / 370 CP

Preţ versiunea testată – 48.195 de euro (TVA inclus)

Tip motor – Twin-turbocharged V6

Capacitate – 3,342 cc

Putere maximă – 370 CP (276 kW) @ 6,000 rpm

Cuplu maxim  – 510 Nm (376 lb ft) @ 1,300-4,500 rpm

Valve – 24 (f4 per cilindru)

Sistem alimentare – GDI (injecţie directã, benzinã)

Cutie automată – cu 8 trepte 

Greutate – 2260 kg

Lungime – 4830 m

Lăţime – 1870 m

Înălţime – 1400 m

Capacitate portbagaj – 406 litriComentarii
Inchide