TEST DRIVE Mazda CX-3: SUV-ul urban în care te simţi ca într-un hatch-back nervos – GALERIE FOTO

Autor: Vlad MIRONESCU 09 feb. 2016 Test drive

8,7 secunde până la 100 kilometri/oră şi o viteză maximă de 200km/oră. Atât de rapid este SUV-ul urban Mazda CX-3 echipat cu motorul potrivit, în acest caz un propulsor pe benzină de 2 litri cu tehnologia SKYACTIV care produce 150 de cai-putere.

La bordul lui CX-3 nu te simţi ca într-un SUV. Interiorul în 2 culori, piele sintetică şi material textil, volanul mic şi schimbătorul ale cărui trepte sunt lungi, dar cu o cursă scurtă, te fac să te simţi ca într-un hot-hatch. Singurul cadran analog de bord este turometrul, montat central. 

Viteză ţi-o afli ori din decupajul mic din zona inferioară a turometrului, ori din heads-up display-ul tip ecran transparent care se trezeşte la viaţă când bagi cheia în contact. Acesta afişează viteza, navigaţia – dacă are aşa ceva maşina, şi alte avertismente de urgenţă.

Roţi pe 18 inci, cu balonul destul de îngust pentru un SUV, te îndeamnă să calci pedala, iar când faci asta motorul de 2 litri pe benzină îţi arată că ai cu ce. Poziţia la volan este specifică unui sedan şi nu unui SUV, relativ joasă.

Interiorul lui CX-3 este frumos desenat, linii simple şi bine finisate, fără mari artificii de design. Partea de sus e chiar frumoasă, cu ecranul tactil color de 7 inci aşezat în mijloc şi gura de aerisire integrată discret în linia bordului, dar dezamăgeşte puţin zonă care începe sub comenzile de climatizare, unde se află intrarea pentru CD, porturile USB, microSD şi slotul de brichetă, când găsim plastic tare şi drept.

Volanul are destul de multe butoane, vreo 15 pe faţă şi 4 pe spate, şi poate părea încărcat, dar te prinzi rapid cum stă situaţia. Anumite reglaje ale sistemului audio pot fi făcută din 3 zone: display, volan şi o zonă cu butoane din spatele schimbătorului. Deşi am zis că sunt prea multe variante de reglaj, până la finalul testului, fără să-mi dau seama, le-am folosit pe toate. Difuzoarele Bose îşi merită toţi banii.

Din cadrul sistemului infotainment al modelului CX-3 poţi regla şi umbla la sistemul audio, computerul de bord, activa/dezactiva diferite sisteme  ale maşinii, precum cel de frânare preventivă în caz că maşina simte că urmează o coliziune, conectarea telefonului prin USB sau Bluetooth la „creierul” modelului CX-3 şi altele. Toate aceste funcţii controlate şi redate prin intermediul display-ului poartă denumirea de MZD Connect.

Zona cadranelor este complet digitală, excepţie făcând turometru clasic aşezat central, cu vitezometru digital integral. În stânga şi dreapta turometrului avem două zone unde primim informaţii ale computerului de bord, nivelul combustibilului, temperatură şi altele.

Exteriorul este agresiv şi emană sportivitate, Mazda CX-3 împrumutând designul KODO folosit de Mazda şi la modelel Mazda6, Mazda3 şi CX-5. Farurile subţiri cu LED, stopurile înguste şi caroseria careia îţi este greu să-i stabileşti continuitatea liniilor se întâlnesc într-una dintre cele mai reuşite forme de SUV de pe piaţă.

Cele două ţevi de eşapament completează look-ul sportiv. Botul perfect drept te duce cu gândul viteză, nu teren accidentat. Am scos-o din elementul ei şi am dus-o urcat-o un pic de dealuri, pentru a ne convinge şi de capacităţile 4×4. În caz că o laşi într-o pantă, ai asistent la pornire ca să nu ai emoţii că o iei în direcţia greşită.

Îţi aminteşti că te afli într-un SUV doar când treci peste gropi sau când ieşi de pe asfalt şi vezi că nu atingi şoseaua. Tracţiune integrală (i-ACTIV AWD) transferă puterea la roţile care au mai multă aderenţă. Nu ne-am aventurat în zone prea accidentate, dar am urcat uşor pe unde o berlină s-ar fi chinuit, asta în cazul în care ar avea garda la sol şi unghiul de atac suficient de mari încât să încerce urcarea.

 

Mazda CX-3 testată avea cameră pentru marşarier, cu senzori, ceea ce te ajută pentru că luneta nu este foarte generoasă.

Acceleraţia de 8,7 secunde este destul de puternică pentru un SUV subcompact, în curbe Mazda CX-3 nu se înclină prea mult şi se comportă bine. Când am depăşit limitele benzii de circulaţia, maşina ne-a avertizat.

În partea de sus a parbrizului sunt poziţionaţi senzorii pentru asistentul de frânare inteligent pentru oraş (SCBS), sistemul de monitorizate a unghiului mort al oglinzilor (BSM) şi cel de avertizare la depăşirea benzii de rulare (LDWS)

Frânele sunt cu discuri ventilate pe faţă şi solide pe spate. Spaţiul la nivelul picioarelor este suficient pentru pasageri, iar zone de depozitare avem în uşi şi în consola centrală. Porbagajul are 350 de litri, o dimensiune relativ standard pentru SUV-urile de oraş. Consumul anunţat de constructor pentru 2 litri benzină SKYACTIV este 6,4 combinat, cu 8,1 în oraş. Noi am scos mai mult în oraş, dar nu am mers la consum.

În ceea ce priveşte siguranţa, Mazda CX-3 vine standard cu 6 airbag-uri, ABS, EDB (asistent de frânare), TCS (ESP), sistem de control al stabilităţii dinamice (DCS), asistenţă la pornirea în pantă. EuroNCAP i-a acordat 4 stele din 5 posibile la testele de coliziune.

Nu e nevoie să selectezi diferite variante de tracţiune, suspensie, direcţie sau răspuns al motorului, din simplu motiv că maşina nu este prevăzută cu aşa ceva. Configuraţia standard este echilibrată.

Mazda CX-3 este disponibilă cu motorizări diesel şi benzină, în variante 4×2 sau 4×4, echipată cu transmisie automată sau manuală în 6 trepte.

Motoare pe benzină înseamnă 2 litri şi 120 cai-putere şi 2 litri şi 150 cai-putere, ambele cu tehnologia SKYACTIV, şi un diesel de 1,5 litri şi 105 cai-putere.

Zona unde se putea mai bine

Cea mai ieftină versiune, 2 litri benzină de 120 cai-putere, transmisie manuală şi 4×2, începe de la aproximativ 14.500 de euro (TVA inclus).


 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide