Test drive Mazda MX-5. Un roadster cu tradiţie – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vișan 15 iul. 2019 Test drive

Japonezii de la Mazda produc maşini bune şi frumoase, însă cu modelul MX-5 aceştia adaugă ceva care în limba engleză se numeşte „coolness factor”. Pe lângă detaliile tehnice cum ar fi motorul, cutia de viteze manuală sau tracţiunea spate, MX-5 este o maşină care îţi scoate în evidenţă nevoia de atenţie, iar când mergi cu ea simţi că toate privirile sunt îndreptate asupra ta. Am testat cea mai nouă versiune, vopsită în cea mai atractivă culoare din paleta japonezilor: roşu Soul Crystal.

Chiar dacă motorul de 2.0 litri a lui MX-5 îşi păstrează rădăcinile, furnizând putere doar roţilor din spate, precum şi aspiraţia naturală, acest propulsor beneficiază de toate tehnicile moderne care vin sub sigla Skyactiv. Modelul de test produce 184 de CP, are cutie de viteze manuală şi atinge 100 km/h în 6,5 secunde.

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Design exterior special dezvoltat să capteze atenţia

Aceasta este cu siguranţă una dintre cele mai recognoscibile maşini sportive de pe şosea. Mazda a vândut aproape 1,1 milioane de modele MX-5 în cei 30 de ani de când a apărut acest model, el devenind cel mai popular roadster din lume. Modelul de test face parte din a patra generaţie, iar actualizarea aduce cu ea schimbări discrete de design, dar mai multă putere sub capotă. 

Aşadar, avem o decapotabilă roşie cu acoperiş de pânză de culoare neagră (softop), o antenă vizibilă în spate, jante din aliaj uşor cu diametrul de 17 inci, precum şi faruri adaptive şi lumini de zi LED. În spate mai avem o evacuare dublă care poate fi destul de zgomotoasă în unele momente. Portbagajul are o capacitate de doar 130 de litri care nu te încurajează să iei prea multe bagaje cu tine atunci când pleci în vacanţă. 

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Apropo de plecat în vacanţă, în interior, la drum lung MX-5 poate fi destul de zgomotoasă la viteze de peste 90 de km/h, asta datorită acoperişului din pânză. Mi s-a întâmplat să fac un drum pe autostradă, pe ploaie torenţială, iar atmosfera din interior devenise destul de zgomotoasă. Însă aceste momente compensează oarecum cu cele în care circuli cu ea decapotată, când te poţi bucura din plin de briza verii. 

Un interior care nu îţi distrage atenţia de la plăcerea de a conduce

La interior, câteva dintre principalele dotări ar fi volanul reglabil atât pe înălţime cât şi pe adâncime, până acum acesta putând fi reglat doar în direcţia sus/jos, display-ul sistemului de infotainment cu o diagonală de 7 inci, senzorii de ploaie, sistem de sonorizare Bose cu 9 difuzoare, climatizarea automată, senzorii de monitorizare a unghiului mort şi senzorii de parcare.

Pielea este un material foarte întâlnit în Mazda MX-5: se găseşte pe scaune, volan, schimbător de viteze, precum şi pe levierul frânei de mână. În rest materialele din interior sunt moi şi plăcute la atingere. 

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Spaţiul de depozitare este extrem de limitat. Nu există torpedo, dar am găsit un alt spaţiu undeva lângă cotieră unde pot fi puse diverse obiecte mici, iar lângă se află două suporturi de pahare. Poziţionarea acestora undeva în spate nu prea te descurajează să-ţi bei cafeaua la volan. 

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Instrumentarul de bord este şi el simplu configurat. Există două ceasuri analog pentru vitezometru şi turometru, iar lângă ele o zonă cu afişaj digital uşor cam retro, însă Mazda MX-5 nu vrea să impresioneze la acest capitol. Display-ul central are funcţii destul de simple aşa că o vei găsi destul de repede pe cea de care ai nevoie. Pe canalul central se află şi o mică zonă de comandă cu butoane rotative pentru sistemul de infotainment şi sistenul de sonorizare.

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Levierul schimbătorului este scurt şi ferm şi îţi dă un sentiment de siguranţă când îl prinzi în mână, iar trecerile prin treptele de viteză reprezintă o reală plăcere. 

Poziţie de drum şi motorizare

Pe şosea, Mazda MX-5 se simte ca peştele în apă, ca să spunem aşa. Poziţia este foarte joasă, specifică maşinilor sport, aşa că maşina va sta lipită de asflat, lucru care te încurajează să iei virajele mai în forţă. Ruliul este inexistent, dar asta nu înseamnă că suspensiile sunt foarte rigide, aş spune că sunt mai degrabă normale, trecerile peste gropi si denivelări nefiind resimţite foarte deranjant la interior.

FOTO: Mihai Pop / ProMotor

Direcţia maşinii este o reală plăcere pentru şofer. Cursa volanului este scurtă, aşa că nu va trebui să corectezi atunci când te afli în viraj, maşina urmând exact traiectoria pe care o vrei, fără prea mult efort. De asemenea, Mazda MX-5 este una din puţinele maşini care nu subvirează aproape deloc.

Unitatea de 2.0 litri pe benzină produce 184 de CP şi te face să te simţi puternic la volan. 184 de CP şi o greutate de doar 1.188 kg fac ca demarajele să fie foarte încrezătoare, iar depăşirile îţi vor pune un zâmbet pe buze de fiecare dată. Consumul mediu anunţat de japonezi este în jurul a 6,9 litri la suta de km, însă în testul meu a arătat 9,2 litri la suta de km. 

Verdict Mazda MX-5

După acest facelift, Mazda MX-5 păstrează reţeta care i-a adus titlul de cel mai bine vândut roadster din lume. Actualizarea lui MX-5 se concentrează asupra unor detalii care nu modifică deloc plăcerea de a conduce. 

FOTO: Mihai Pop / ProMotor


Date tehnice Mazda MX-5

Preţ: 26.790 Euro

Motor – 1.998 cc

Combustibil – benzină

Supraalimentare – nu

Puterea maximă este 135 kW / 184 CP

Cuplul maxim – 205 Nm 

Transmisie – cutie de viteze manuală, 6 trepte

Tracţiune – Spate

Aceleraţie 0-100 km/h – 6,5 secunde

Viteză maximă – 219 km/h

Rezervor – 45 de litri

Lungime – 3.915 mm

Lăţime – 1.735 mm

Înălţime – 1.225 mm

Ampatament – 2.310 mm

Portbagaj – 130 litri

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide