:format(jpeg):quality(80)/http://nineteen.promotor.ro/wp-content/uploads/2019/12/bmw-seria-1-022-1024x683.jpg)
În rest, poziţia la volan este foarte bună – şi trebuie să ţinem cont că nu avem de-a face cu o maşină sport. Cît despre vizibilitate, aceasta este excelentă în absolut toate direcţiile, iar montanţii din faţă nu par să obstrucţioneze la fel de mult ca în cazul altor monovolume.
Accesul se face foarte lejer, atît la volan, cît şi pe bancheta din spate, însă nu sîntem atît de siguri de acest… poate mult prea renumit sistem Flex7 – ultimul rînd de scaune nu poate fi accesat dintr-o singură “mişcare”, ca la alte monovolume.
Motorul de 2,0 litri şi 200 de cai răspunde destul de prompt atunci cînd apeşi pedala, iar cutia de viteze cu şase trepte pare suficient de bine etajată pentru a face faţă unui condus mai sportiv al şoferului. Ca să nu mai spunem că, pe deasupra, mai sună şi plăcut odată ce-l duci mai sus de 4.000 rpm. Dacă ne afundăm şi mai mult în detalii, viteza maximă este de 225 km/h, în timp ce 100 km/h pot fi atinşi în nu mai mult de 9 secunde.
La interior, schimbările sînt foarte subtile şi pur decorative, în timp ce exteriorul a primit faruri noi, stopuri uşor modificate, o grilă a radiatorului cromată, un spoiler mai dinamic şi, per total, un “makeover” care, foarte probabil, va menţine Zafira în capul listei de preferinţe ale clienţilor acestui segment.
Dotările-standard rămîn aceleaşi ca înainte, mai mult sau mai puţin generoase, în funcţie de nivelul de echipare ales. Aţi face bine să vă feriţi totuşi de versiunea Essentia şi să treceţi direct pe Enjoy pentru facilităţi precum aer condiţionat sau radio-CD cu MP3.
Pentru mai multe gadgeturi, noi recomandăm cel puţin versiunea Cosmo – care oferă în plus computer bord, geamuri electrice, cotieră centrală, suport lombar, parasolar cu iluminare, aer condiţionat automat şi pneuri 205/55 R16.
Într-adevăr, un Ford S-Max este mai sportiv, însă nu tocmai la fel de uşor de manevrat prin oraş ca o Zafira. Cei de la Opel cunosc foarte bine reţeta succesului în acest segment, iar faceliftul de aici nu face decît să ofere şi mai multă încredere în sine unui model a cărui autoritate nu a fost şi nu va fi niciodată îndoielnică.
Anul 1999 a marcat apariţia uneia dintre cele mai de succes monovolume din istoria industriei auto. Numele Zafira a prins aripi aproape instant, iar designul cabinei sale, capabilă să găzduiască nu mai puţin de 7 persoane, a cucerit inimile tuturor familiştilor, care altfel ar fi trebuit să se resemneze cu alte genuri de vehicule, nu la fel de încăpătoare. Şi, bineînţeles, nici un bărbat n-ar vrea să-i spună jumătăţii lui că a dat greş şi n-a găsit maşina potrivită pentru noul lor stil de viaţă. E nasol să dormi pe canapea!
Din fericire pentru noi toţi, actuala Zafira, mai exact cea cu facelift, este aproape neschimbată faţă de modelul pe care-l lasă în urmă – diferenţele fiind pur estetice, cu excepţia celor trei motoare noi (1.6 16v 115 CP şi 1.7 cdti cu 110, respectiv 125 cai).
În acest segment, unitătile diesel sînt cel mai bine vîndute, întrucît economia “rimează” excelent cu conceptul de MPV. Doar că nu toată lumea este dispusă să renunţe pînă şi la ultimul fir de individualism în spatele volanului, iar cei de la Opel au înţeles foarte bine această nevoie, oferind modelul atît cu un motor de 2,0 litri şi 200 de cai, cît şi într-o variantă absolut dementă, anume binecunoscutul OPC, cu ai săi 240 CP.
Noi am încercat versiunea de 200 de cai şi trebuie să recunoaştem că a fost destul de impresionantă. Alături de nişte jante de 18” şi de funcţia IDSPlus (Interactive Driving System), Opel Zafira Facelift îţi poate produce în general mai multă adrenalină decît rivalii săi direcţi Renault Grand Scenic, SEAT Altea XL, Mazda 5, Mitsubishi Grandis, Toyota Corolla Verso sau Citroen C4 Grand Picasso.
Doar Ford S-Max îi poate ţine piept cu adevărat Zafirei – deoarece rămîne totuşi liderul clasei sale în materie de funcţionalitate şi de ţinută de drum. Bineînţeles, prezenţa propulsorului de 2,5 litri provenit de sub capota Focus-ului ST ajută foarte mult.
Pe şosea, Opel Zafira rămîne un monovolum foarte capabil, atît la viteze de autostradă, cît şi pe viraje. Ruliul caroseriei nu incomodează prea mult, mai ales după ce apeşi butonul Sport, care activează sistemul interactiv de condus menţionat anterior.