Realitate paralelă – Ford Focus Sedan 1.6 Ti-VCT

Autor: Constantin Ciobanu 06 nov. 2011 Test drive

Până acum la capitolul impresie generală acest Focus Sedan echipat destul de sumar mi-a lăsat o impresie destul de bună. Totuşi când am aflat că am sub capotă un agregat de 1.6 litri aspirat parcă s-a mai evaporat din entuziasm. Prin urmare cei de la Ford au vrut să fie cât se poate de sinceri, bine că nu au mers cu sinceritatea până acolo încât să înmatriculeze pentru test versiunea de 85 CP, a fost cea de 105 CP.

Aşadar un propulsor de 1.596 cmc cu patru cilindri în linie aspirat. Oferă 105 CP la 6.000 rpm şi 150 Nm între 4.000 şi 4.500 rpm. Propulsorul este plin de vigoare şi la regimuri joase deşi datele de pe hârtie nu prea ar sugera acest lucru. Poate singurul minus în această ecuaţie este cutia cu cinci trepte. Unitatea manuală nu are nici o vină, chiar este una plăcută, dar ar fi fost mult mai inspirată optarea pentru o cutie cu şase rapoarte în condiţiile în care propulsorul a oferit o surpriză extrem de plăcută din punct de vedere al consumului. Într-un regim extraurban liniştit am descoperit cu surprindere după 250 km parcurşi o valoare similară cu cea comunicată de Ford, 4,8 litri la 100 km.

Drumul de întoarcere a fost parcurs într-un regim normal la care am mai adăugat şi vreo două zile de trafic urban. La finalul testului consumul mediu afişat era de 6,5 litri. Ceea ce înseamnă un consum urban de 8,2 litri, aproape identic cu cei 8,1 litri comunicaţi de Ford. Singura sincopă în test a fost reprezentată de pornirea la rece. Am descoperit că la temperaturi scăzute, la rece, propulsorul are ceva probleme în a menţine turaţia de ralanti.

Din punct de vedere al experienţei din spatele volanului, Focus Sedan probabil este cel mai matur model în acest moment de pe piaţă. Cu o setare extrem de agreabilă a suspensie, în modul în care este calibrată se vor regăsi atât cei care doresc confort cât şi cei care mai doresc o ţinută de drum riguroasă. Direcţia este precisă, livrează feedback corect, poate fi considerată un reper pentru modele cu pretenţii mult mai sportive. Chiar dacă vorbim despre un model aflat la baza piramidei noii generaţii Focus, surprinde mai mult decât plăcut prin ţinuta de drum, prin feedback-ul general primit la volan şi prin consum. Un alt atuu este spaţiul interior.

Trebuie să recunosc că undeva la nivel subcutanat mă simt bine când iau la test un model bine echipat. În altă ordine de idei, cei din spatele mărcii respective încearcă să mă cucerească în mod discret. Prin urmare extrem de rar ajung în parcul de presă modele în echiparea de bază, jurnalistul auto este în cele din urmă un potenţial client şi trebuie „curtat” şi el. Am fost uşor surprins să iau la test de la Ford un Focus sedan 1.6 Ti-VCT în echiparea Trend.

Din punct de vedere al designului noul Focus încă nu m-a convins, dar este doar un punct de vedere subiectiv. Totuşi parcă sedanul are cea mai unitară imagine dintre cele trei versiuni de caroserie disponibile pentru Focus în acest moment. Este mai fluid, evazările laterale ale caroserie îşi continuă firesc linia spre spatele maşinii. Masivitatea spatelui versiunii în cinci uşi se dizolvă elegant acum în linia portbagajului. Privit din lateral sedanul aduce cu Mondeo în cinci uşi.

Interiorul pare auster la prima vedere. Dacă priveşti imaginile din pliantele de prezentare ale maşinii la dealer şi apoi vezi interiorul în echiparea de bază se cam evaporă magia şi totuşi… Materialele de pe planşa de bord sunt plăcute, o textură agreabilă, sunt la nivelul superior al clasei. Evident întâlneşti şi plastice tari. Cei de la Ford au preferat ca în zona în care mâna intră cel mai des în contact cu panourile interioare ale portierelor să utilizeze material textil. O idee interesantă, mai colorează puţin habitaclul, nu transformă panoul portierei într-o suprafaţă plăsticoasă ternă, inestetică şi dură. În altă ordine de idei rămâne de văzut în timp cât de rezistentă este suprafaţă la murdărie şi mici „intemperii”, o portieră scămoşată nu este plăcută ochiului.

Vei fi surprins la primul contact de volanul din plastic, dar are o textură plăcută şi oferă o priză foarte bună. Ai nevoie de o mică perioadă de acomodare cu meniul sistemului audio, în cazul în care pleci la drum lung şi nu mai recepţionezi posturile de radio memorate, trebuie să intri prin meniul radioului pentru a selecta cautare manuală, apoi iarăşi şi iarăşi… Suficient spaţiu atât pentru locurile faţă cât şi cele spate pentru nevoile unei familii de patru sau cinci persoane, iar portbagajul nu dezamăgeşte la capitolul volum cu ai săi 475 litri. Poate doar gura de încărcare îngustă să reprezinte un dezavantaj în cazul în care doriţi să căraţi obiecte ceva mai voluminoase.

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide