Test drive BMW 740Ld – Echilibrul perfect între lux şi sportivitate – GALERIE FOTO – VIDEO

Autor: Vlad MIRONESCU 06 sept. 2018 Video

Ajunsă la a şasea generaţie, limuzina de lux BMW Seria 7 reprezintă întruchiparea modelului auto suprem în accepţiunea constructorului bavarez. Chiar dacă au trecut deja trei ani de la lansare, Seria 7 nu a fost atinsă de uzură morală şi este în continuare un concurent de temut pentru rivalii de la Audi şi Mercedes.

Bazată pe platforma modulară OKL (Oberklasse), care foloseşte tehnologie introdusă prima dată pe modelele BMW i, actuala Serie 7 este oferită în două varianta, standard şi cu ampatament mărit. L.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto / ProMotor

Una dintre tehnologiile împrumutate de la modelele BMWi este „Carbon Core”. Rezultatul este o construcţie mixtă a caroseriei – oţel, aluminiu şi plastic ranforsat cu fibră de carbon, care prezintă un avantaj în ceea ce priveşte greutatea, comparativ cu oţelul utilizat pentru rigiditate în zona de torsiune a caroseriei. Prezenţa acestei tehnologii este marcată printr-o siglă ataşată pe montantul B.

Blocurile optice inscripţionate BMW Laserlight sunt impresionante şi acţionează alături de asistentul de fază lungă pentru o vizibilitate ireproşabilă pe timp de noapte. Iluminează şoseaua pe o rază de până la 600 de metri şi includ lumini LED de parcare, lumini LED de zi, semnalizatoare LED, lumini LED pentru viraje şi faruri adaptive.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto / ProMotor

Printre elementele de caroserie unde tehnologia şi eficienţa şi atenţa la detalii lucrează armonios impreună se numără grila radiatorului cu orificii de aerisire care se închid electronic când nu este nevoie de flux de aer pentru răcirea motorului, cele două canale care orientează fluxul de aer prin şorţul faţă şi peste roţi, precum şi prizele de aer „Air Breather”, care reduc semnificativ turbulenţele şi orientează cu precizie fluxul de aer. Toate acestea optimizează dinamica, reducând consumul de combustibil.

Varianta inscripţionată cu litera L înseamnă încă 14 centimetri lungime şi un ampatament imens, de 3210 mm, de care se vor bucura în special pasagerii din spate. Poate modelul cu ampatament scurt va fi şi maşina şoferului, însă în cazul variantei BMW Seria 7 L, cel mai probabil proprietarul va sta în spate.

Habitaclul, spectaculos din scaunul şoferului, devine fascinant odată aşezat pe scaunul de pasager din spate. Spaţiul interior permite o poziţie greu de atins într-o maşină, consola centrală conţine o tabletă detaşabilă de 7 inchi care controlează cele două ecrane de 10 inchi, precum şi poziţia scaunelor, jaluzelele electrice sau luminile ambientale. Sistemul de infotaiment este prezent şi pe ecranele din spate, iar tableta poate fi folosită şi ca touchpad pentru un control mai simplu al funcţiilor maşinii. Alături de ecrane este prezent un player Blu-ray, conexiune HDMI pentru dispozitive mobile, precum şi diferite conexiuni pentru MP3 playere sau console de jocuri, etc. Prin intermediul interfeţei wireless integrate pot fi conectate până la trei seturi de căşti.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto / ProMotor

Atenţia acordată pasagerilor din spate este greu de imaginat. Există masaj pentru toate grupele de muşchi, precum şi un program de fitness (Vitality) pe care îl poţi face din scaun, difuzoarele Bowers&Wilkins crează un ambient unic, iar jaluzelele electrice te pot izola complet de lumea de afară. Comenzile sistemului de climatizare sunt şi clasice, există şi o măsuţă retractabilă pentru laptop, precum şi un suport electric pentru picioare. Scaunele au funcţie masaj, iar tetierele sunt prevăzute cu nişte pernite perfecte, pe care ar fi invidioase multe hoteluri de lux. Din păcate, ecranele ataşate scaunelor din faţă nu sunt tactile, însă tableta este un controller destul de bun. Totuşi, la un ampatament atât de mare operarea directă a ecranului de 10 inchi ar înseamna ca pasagerul să se întindă mereu spre scaunul din faţă, deci controllerul rămâne o variantă optimă.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto / ProMotor

Poziţia pe diagonală faţă de şofer este cea mai bună din spate. Permite accesul la toate cele de mai sus, precum şi o privire de ansamblu la drum.

Fără îndoială, designul a rămas la fel de modern şi în 2018, iar cei 14 centimetri în plus lungime pe care îi are versiunea cu ampatament lung 740 Ld (5,23 metri) nu îi răpesc marelui german nimic din sportivitatea tipică modelelor BMW. Desigur, este mai discretă, fiind vorba despre o limuzină, însă Seria 7 nu trădează elementul caracteristic la brandului german.

Modelul 740d vine echipat cu un propulsor cu 6 cilindri în linie, capacitatea fiind tot de 3000 cmc, ca şi în cazul 730d, diferenţa dintre cele două motorizări fiind la capitolul putere: 320 CP şi 680 Nm versus 265 CP şi 620 Nm. Cuplul imens se traduce printr-o plecare de pe loc extrem de rapidă, oferind în acelaşi timp rezerve mai mult decât suficiente de putere în orice treaptă te-ai aflat. Pe cât este de grandiose, pe atât este de confortabil. Violenţa celor 320 de cai-putere şi 680 Nm este anesteziată perfect de trenul de rulare. Nimic din puterea livrată asupra asfatului nu se reflectă în cabină. Călătoria este lină, iar pasagerul aflat în spate probabil va fi impresionat de calităţile şoferului, amplificate cel mai probabil de tehnologie aflată la bord. Sistemul xDrive este controlat prin intermediul senzorului DSC şi distribuie putere în mod flexibil între cele două punţi.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto / ProMotor

Acceleraţia este impresionantă, ţinutei de drum nu-i poţi reproşa nimic, iar stabilitatea modelului de aproape 2 tone este senzaţională. Deşi dimensiunile sunt destul de mari, direcţia asistată electric te ajută să ghidezi limuzina de 5,23 metri pe străduţe fără mare efort. Orice denivelare este absorbită imediat, iar şoferul pare izolat de orice neplăcere provocată de calitate drumului. Nivelul de confort este atât de ridicat încât trebuie să fii foarte atent să nu să depăşeşti limitele de viteză.

Suspensia este adaptivă, iar binecunoscutele moduri de condus BMW sunt prezente: Sport, Sport, Confort şi EcoPro. Când ai 680 Nm şi 320 CP sub capotă, nu vei duce niciodată lipsă de putere, indiferent de modul de rulare. Cine vrea senzaţii tari poate decupla controlul stabilităţii prin buton. În acelaşi timp, servodirecţia electrică adaptează în sprijinul la viraje în funcţie de viteza de rulare.

Modul Adaptive este o funcţie interactivă care influenţează suspensia adaptivă, direcţia şi transmisia Steptronic şi adaptează în mod constant setările pentru a se potrivi situaţiei curente, indiferent de modul de condus ales (COMFORT/ SPORT). Transmisia Steptronic cu 8 trepte este oferită standard pentru BMW Seria 7.

Chiar dacă pasagerii din spate sunt răsfăţaţi în BMW Seria 7, nici şoferul nu rămâne mai prejos. Volanul este reglabil electric. Scaunele din faţă, reglabile şi ele electric, sunt cu masaj şi memorii, cockpit-ul digital este lizibil şi foarte arătos, sistemul de climatizare are şi reglaj tactil, la fel şi gurile de aerisire. Ecranul tactil de 10 inchi este bine poziţionat, iar sistemul de operare este relative uşor de operat, deşi înglobează destul de multe funcţii. 

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto / ProMotor

Există şi un sistem Head-Up Display care afişează datele computerului de bord, viteza şi turaţia sau datele sistemului de navigaţie.

Un concept foarte interesant şi util este asistentul pentru condus proactiv. Acesta foloseşte date furnizate de la sistemul de navigaţie, evaluează condiţiile rutiere locale şi oferă sfaturi înainte de a fi nevoie să realizezi o manevră. Spre exemplu, dacă există o limită de viteză după următorul viraj, sistemul îţi recomandă să încetineşti înainte de a vira. Foarte util este şi sistemul BMW Night Vision, cu funcţie de recunoaştere a pietonilor şi a animalelor pe timp de noapte.

Întreaga gamă de sisteme de asistenţă rutiere poate fi activată/dezactivată de la un singur buton, fiind disponibil şi un mod infividual, configurabil din meniu.

Una dintre cele mai utile şi interesante funcţii este în continuare Gesture Control. Câteva gesturi pot fi programate, iar cu ajutorul unor senzori BMW Seria 7 le „înţelege” şi execută comenzile. Acest sistem a început să fie introdus de BMW şi pe alte modele ale grupului din segmentele superioare.

Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto / ProMotor

Cheia cu afişaj tactil permite parcarea maşini din afară autovehiculului, cu ajutorul sistemului video cu vedere panoramică. Motorul poate fi oprit din cheie la finalul operaţiunii, precum şi repornit, iar afişajul permite şi vizualizarea diferitelor funcţii.

Pentru pasageri există numeroase spaţii de depozitare, mufe USB, precum şi un loc pentru încărcare prin inducţie. Fără doar şi poate, BMW Seria 7 reprezintă în acest moment una dintre cele mai spectaculoase limuzine aflate pe piaţă.

Verdict

BMW Seria 7 abundă de tehnologie şi dotări speciale, iar viaţa la bord este o încântare pentru şoferul care are la dispoziţie întreaga pleiadă de sisteme de asistenţă, precum şi un propulsor puternic şi toată experienţa inginerilor BMW sub forma unei limuzine de lux. În acelaşi timp, pasagerul din spate este cu adevărat răsfăţat, în special când BMW Seria 7 vine în versiunea cu ampatament mărit. Spaţiu berechet, suport de picioare, măsuţă pentru laptop, jaluzele electrice, masaj în scaun şi multe alte dotări capabile să transforme orice deplasare într-un moment de relaxare.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide