Test drive Citroen C5 Aircross – Cel mai mare crossover din oferta francezilor primește multe cuvinte de laudă

Autor: Marius Vișan 13 iul. 2020 Test drive

Primul test drive cu Citroen C5 Aircross relevă un model interesant, care și-a propus să se diferențieze în segmentul SUV-urilor medii. Francezii au ales să facă asta prin confort. Pe lângă confort, dacă ne uităm mai de aproape putem remarca câteva detalii care îi dau lui C5 Aircross un look interesant.

Design exterior distinctiv

Cei de la Citroen au simțit clar nevoia ca noul model să fie una dintre cele mai distinctive mașini din clasa sa. Farurile și luminile de zi full LED sunt despărțite de o bandă care este integrată în grilă, pe laterale avem protecții de plastic (air bumps) care protejează mașina de loviturile din parcare. Există câteva zone colorate sub bara din față, în partea de jos a ușilor și sub barele de pe acoperiș. Partea din spate este dominată de blocurile optice care creează o formă tridimensională.

C5 Aircross este cel mai mare și mai modern crossover al companiei franceze, însă nu se poate spune că este un off-roader. Într-adevăr, nu există nici măcar o versiune cu tracțiune pe patru roți, deși modelele din versiunea de top vin cu funcția Grip Control pentru puntea față care ajută la condusul pe zăpadă sau nisip.

Calitate superioară a finisajelor

Stând pe scaunul șoferului am fost întâmpinat de o calitate superioară a finisajelor și materialelor, ceva mai mult decât eram obișnuit să văd pe mașinile brandului francez. Există o consolă centrală înaltă care dispune de o manetă interesantă a transmisiei, precum și de un controler rotativ pentru butonul Grip Control. De asemenea, cotiera găzduiește un spațiu de depozitare adânc cu funcția de răcire.

Pe bord mai există un ecran tactil de opt inci și un afișaj digital al instrumentarului de bord de 12,3 inci. Pe mașină mai există încărcare fără fir, Apple CarPlay și Android Auto. C5 Aircross se simte mai spațios decât rivalii săi Peugeot, în ciuda faptului că au multe componente în comun.

Acest sentiment de spațiu continuă și în spate, unde Citroen oferă trei scaune independente spre deosebire de o banchetă clasică. Cele două scaune apropiate de uși au puncte ISOFIX (la fel ca și scaunul pasagerului din față), iar toate cele trei pot aluneca înainte și înapoi cu până la 150 mm, în timp ce spătarurile pot fi așezate în cinci poziții diferite.

Portbagaj foarte spațios

Cu un volum de 580 litri portbagajul lui C5 Aircross oferă cea mai mare capacitate din segment. El poate fi mărit până la 720 de litri în funcție de cum sunt dispuse scaunele din spate. Cu toate cele trei locuri pliate, capacitatea totală este de 1.630 litri.

Este disponibil un hayon cu acționare electrică, la fel ca și opțiunea deschiderii lui fără mâini. Prin mișcarea piciorului sub portbagaj hayonul se deschide singur. Condiția este să ai cheia la tine. Portbagajul are o deschidere foarte geometrică, iar podeaua poate fi configurată pe două nivele.

Test drive Citroen C5 Aircross

Suspensia este setată pentru confort

Pentru a-l diferenția pe C5 Aircross de alte SUV-uri din segment, Citroen s-a concentrat pe confort. Drumurile destul de dure din București și din jurul lui mi-au oferit o perspectivă reală a ceea ce poate să facă suspensia.

În centrul acesteia se află un sistem de suspensii cu amortizare hidraulică progresivă, care a apărut pentru prima dată la C4 Cactus. În C5 Aircross plimbarea este foarte confortabilă, suspensia absorbind denivelările de orice fel.

Singurul dezavantaj al suspensiei ar fi că în viraje apare ruliul, ceea ce în drumurile lungi poate da pasagerilor senzația de rău de mișcare.

Test drive Citroen C5 Aircross: Cum este motorul de 1,6 litri benzină?

Modelul francez folosește aceeași platformă ca Peugeot 3008 și Opel Grandland X. Mașina testată de noi are un motor 1,6 litri turbo pe benzină care produce 180 de CP, asociat unei transmisii automate cu 8 rapoarte.

Transmisia adaugă netezime livrării puterii, în special la apăsarea în forță a pedalei de accelerație. În ceea ce privește eficiența de combustibil, în timpul testului, computerul de bord a arătat un consum mediu de aproximativ 8 litri la suta de km.

Test drive Citroen C5 Aircross - Cel mai mare crossover din oferta francezilor primește multe cuvine de lauda

Test drive Citroen C5 Aircross: Manevrabilitate este foarte plăcută

Acest Citroen se simte foarte bine pe autostradă. Scaunele sunt foarte confortabile, cabina este foarte bine insonorizata așa că zgomotele pătrund foarte greu la interior.

Accelerația nu putem spune că te bagă în scaune la kickdown, dar nici nu îți dă emoții că nu vei putea ieși din depășiri. Există două moduri de condus: Eco și Sport. Direcția este destul de moale așa că nu poți simți foarte bine legătura cu asfaltul. Însă aceeași direcție ușoară te ajută la manevrele de parcare. O serie de senzori și camere sunt disponibile pentru a ajuta șoferul, iar vizibilitatea generală este destul de bună în toate direcțiile.

Modelul de test se afla în nivelul de echipare Shine. Asta înseamnă că mașina era dotată cu jante din aliaj de 19 inci, trapă panoramică, iluminare ambientală cu LED, precum și o suită de sisteme de asistență pentru șoferi, care includ avertizare la părăsirea benzii și control adaptiv al vitezei de croazieră.

Un beneficiu suplimentar este disponibilitatea unui sistem adaptiv de control al croazierelor care își acomodează viteza în funcție de fluxul traficului. Toate acestea au un preț. Mașina testată costă 34,977 de euro (TVA inclus).

Test drive Citroen C5 Aircross: Concluzie

C5 Aircross este o mașină cu performanțe decente și un design exterior distinctiv. În ceea ce privește spațiul de la bord, modularitatea și confortul există numai cuvinte de laudă. Singurul punct slab, dacă se poate spune așa, este prețul.

Test drive Citroen C5 Aircross - Cel mai mare crossover din oferta francezilor primește multe cuvine de lauda

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide