TEST: Noul Mitsubishi Outlander 2012: confort înainte de toate

Autor: Adrian Mihălţianu 20 dec. 2012 Test drive

Noul Outlander poate fi comandat în două motorizări – un benzinar de 2 litri MIVEC şi un turbodiesel de 2.2 litri, ambele dezvoltând 150 CP. Dacă turbodieselul este destul de lent în segmentul său (11,2 secunde pentru un 0-100 km/h), consumul său mediu este mai potrivit unui SUV – 6,1 litri/100km. În plus, acesta oferă un cuplu maxim de 360 Nm, disponibil foarte jos, la 1.500 rpm. Cu alte cuvinte, destule rezerve de putere pentru a depăşi corect pe şosea, ajutat şi de o cutie automată în şase trepte bine etajată.

Mitsubishi Outlander 2013

Are o ţinută de drum exemplară pe asfalt, printre liderii segmentului

Benzinarul, în schimb, este penalizat puţin de cutia CVT, astfel încât nu simţi neapărat plăcerea lipirii în scaun atunci când accelerezi. 12,6 secunde pentru un 0-100 km/h, precum şi o senzaţie de lipsă de putere cauzată de cuplul maxim de doar 195 Nm disponibil integral între 4.100 şi 4.200 rpm, la un consum mixt de 7,1 litri/100 km – vorbim aşadar de performanţe mediocre în segment. Recomandarea mea ar fi, aşadar, să optaţi pentru turbodiesel dacă doriţi o cutie automată, sau pentru versiunea cu transmisie manuală a benzinarului (10,6 secunde pentru 0-100 km/h, însă doar cu 4×2).

Mitsubishi Outlander 2013 dashboard

Benzinarul e chinuit de cutia CVT. Turbodieselul e o opţiune mai bună

Pe şosea, Outlander se află printre liderii ţinutei de drum în cadrul segmentului SUV-urilor compacte de volum, fiind precis, destul de agil în mişcări şi fără a-ţi da senzaţia de maşină grea pe viraje. Toate astea se întâmplă pe asfalt, dar nici pe drumurile de ţară nu îţi va fi prea greu, în ciuda faptului că suspensiile sunt mai degrabă pregătite pentru şosea, motiv pentru care te vor zgâlţâi un pic. La nevoie, Outlander poate fi băgat şi la noroi, dar doar un pic şi cu butonul de 4×4 apăsat, OK?

Mitsubishi Outlander 2013 offroad

Nu-ţi distruge rinichii, dar nici nu exagera dacă nu vrei să rupi maşina-n două!

Capitolul siguranţă este de cinci stele EuroNCAP, şoferul fiind asistat în standard de ABS, ESP (la Mitsubishi acesta cuprinde ASC+TCL+HSA, adică control activ al stabilităţii şi tracţiunii, precum şi asistenţă la plecarea din rampă), airbaguri frontale, laterale, pentru cap şi de tip cortină. Acestora li se adaugă în dotarea Intense airbagul pentru genunchii şoferului şi farurile cu Xenon cu reglare automată pe înălţime, iar pe echiparea de top Instyle sistemul de avertizare la părăsirea benzii de rulare, cruise control cu comenzi pe volan şi un sistem de protecţie la impact frontal. Outlander are unul dintre cele mai bune scoruri înregistrate vreodată la EuroNCAP, fiind pe locul doi în segment, după Ford Kuga, dacă ţineţi morţiş să ştiţi…

Mitsubishi Outlander 2013 on road

Locul preferat al lui Outlander e şoseaua, dar nu ezitaţi să-l scoateţi şi la un picnic

Am apreciat şi vizibilitatea bună pe toate direcţiile, precum şi faptul că direcţia este destul de uşoară, fapt care ajută în oraş. Normal, acesta va fi un minus în offroad, dar aşa cum am spus, destinaţia principală a noului Outlander sunt familiştii, aşadar nu o pot trece la minusuri.

Pe scurt, o maşină orientată spre un bun compromis între ţinuta pe şosea şi în afara acesteia, cu accent pe comportamentul pe asfalt. Sincer, ar fi putut beneficia de acest lucru prin motorizări mai puternice, care să profite de şasiul foarte bun. Uitaţi de CVT, optaţi pentru automata de pe turbodiesel şi veţi avea o maşină cu o ţinută de drum excelentă pentru un SUV, situată în zona confortului.

Tot acest confort are un preţ. Despre el, în pagina următoare.

Pagini: 1 2 3 4

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide